Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)
Afbeelding van de prijs
In het nieuws :

LUX filmprijs 2013 - Europese cinema in de schijnwerpers

Cultuur 21-02-2017 - 17:06 / Bijgewerkt op: 21-02-2017 - 17:18
 
 

The Broken Circle Breakdown van de Belgische regisseur Felix van Groeningen is winnaar van de LUX filmprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar door het Europees Parlement uitgereikt aan films die de Europese cinematografie, waarden en sociale kwesties bevorderen. De winnaar van de LUX filmprijs wordt gekozen door de leden van het EP en de prijs wordt tijdens de plenaire vergadering uitgereikt. (Lees meer: Het beste van de Europese film)

The Broken Circle Breakdown, een muzikaal liefdesverhaal over een Belgisch koppel dat met een tragisch verlies moet omgaan, heeft de LUX filmprijs 2013 van het Europees Parlement gewonnen. Regisseur Felix van Groeningen zei: "De LUX filmprijs is een geweldig initiatief, het zorgt er voor dat je een film kunt zien die je anders niet had kunnen zien.” De LUX filmprijs wordt elk jaar uitgereikt aan films die de Europese cinematografie, waarden en sociale kwesties voor het voetlicht brengen. (Lees meer: The Broken Circle Breakdown wint LUX filmprijs)

Clio Barnard, Valeria Golino en Felix van Groeningen zijn de drie regisseurs in de finale van de LUX-prijs, een prijs van het Europees Parlement die het beste van de Europese cinematografie viert. Terwijl de EP-leden stemmen voor hun favoriet, laten wij de drie kanshebbers aan het woord. Lees meer over de achtergrond en inspiratie voor het maken van hun film. (Lees meer: Achter de schermen: maak kennis met de 3 finalisten van de LUX-Filmprijs)

De Belgische film 'The Broken Circle Breakdown', de Engels film 'The Selfish Giant' en 'Miele', een Italiaans-Franse coproductie, zijn de finalisten van dit jaar die kans maken op de LUX-prijs, uitgereikt door het Europees Parlement aan films die de Europese cinematografie, waarden en maatschappelijke vraagstukken bevorderen. (Lees meer: Drie finalisten LUX-prijs 2013: 'The Broken Circle Breakdown', 'The Selfish Giant' en 'Miele')

Eindeloos geluk en het diepste verdriet komen vaak met elkaar in aanraking op een magische manier. Felix van Groeningen toont het in The Broken Circle Breakdown, een emotioneel liefdesverhaal van een Belgisch koppel dat omgaan met de tragedie van het verlies van een kind. De film heeft de LUX filmprijs 2013 van het Europees Parlement gewonnen op 11 december. Na de prijsuitreiking spraken wij met de regisseur over het succes, de LUX filmprijs en muziek . (Lees meer: Felix van Groeningen: "Balanceren op een dunne draad tussen komedie en tragedie")

Tijdens het Karlovy Vary International Film Festival werden de 10 films die meedingen voor de LUX-prijs 2013 bekendgemaakt. De LUX-prijs heeft als doel om de Europese cinema te bevorderen en om het debat over Europese waarden en sociale kwesties te stimuleren. De drie finalisten zullen in juli worden gekozen. (Lees meer: LUX-prijs 2013: 10 films in competitie bekendgemaakt!)

Io sono Li, de film van de Italiaanse regisseur Andrea Segre, heeft de LUX Filmprijs 2012 gewonnen. De film speelt zich af in de lagune rond Venetië, waar Chinese migratie een weerspiegeling is van de Italiaanse maatschappij. Segre gaf ons een woordje uitleg over zijn film. (Lees meer: Andrea Segre, winnaar LUX Filmprijs: "Verschillen met anderen tonen onze ware aard" )

REF. : 20131028TST23231
 
 
Hoe werkt dat: LUXfilmprijs
 

Grenzen over en rondtrekken in Europa: Elk jaar rolt het EP e rode loper uit voor de beste autentieke Europese cinema. Mooie schijn? Eerder ruwe werkelijkheid.

 
The Broken Circle Breakdown
 

The winnaar van de LUX filmprijs 2013

 
Miele
 

Finalist LUX filmprijs

 
The selfish giant
 

Finalist LUX filmprijs

 
Infografieken
 
Achter de schermen: Hoe de LUXprijs gemaakt wordt.
 

Lichten, camera, actie! Het Parlement reikt elk jaar een prijs uit die bestaat uit het ondertitelen van een Europese film in de 23 EU-talen. Blink neemt een kijkje achter de schermen.

 
Wanneer wij andere mensen en hun gewoontes beginnen te ontdekken - en hiervoor is veel moed nodig - onthullen wij direct verborgen kanten van onszelf Andrea Segre Winnaar LUX filmprijs 2012 (Lees meer)
Interview: LUX filmprijs: Voor alle geïmmigreerde moeders
 

Andrea Segre heeft de LUX-prijs 2012 gewonnen met "Io sono Li", een film die is opgedragen aan alle moeders die hun kinderen achterlaten om ze een beter leven te kunnen geven.