Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)
Iemand met een rolkoffer
In het nieuws :

Verzamelen van persoonsgegevens van passagiers - Nieuwe maatregelen tegen terroristische misdrijven en zware criminaliteit

Justitie en binnenlandse zaken 15-04-2016 - 12:54 / Bijgewerkt op: 30-09-2016 - 17:29
 
 

De terreurdaden in Europa hebben de veiligheidsthematiek terug bovenaan op de politieke agenda gezet. Wat kan er worden gedaan voor een veiliger Europa? Deskundigen en EU-landen hebben jaren opgeroepen tot een EU-brede systematische verzameling van gegevens van passagiers op internationale vluchten. Deze maatregelen werden op 14 april 2016 in de plenaire vergadering aangenomen. (Lees meer: Gegevens verzamelen van internationale passagiers)

Het Europees Parlement heeft donderdag groen licht gegeven voor de nieuwe richtlijn voor gebruik van passagiersgegevens voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en zware criminaliteit. Met deze richtlijn moeten luchtvaartmaatschappijen de gegevens van hun passagiers op vluchten van- en naar niet-EU-landen delen met de EU-lidstaten. (Lees meer: Parlement geeft groen licht aan richtlijn Passagiersgegevens (PNR))

De aanslagen in Brussel op 22 maart waren niet de eerste in Europa. Het Westen is een doelwit van extremisten en een zo nauw mogelijke samenwerking binnen de EU op het gebied van terrorismebestrijding is noodzakelijk. In de nasleep van de aanslagen, worden op dinsdag 12 april in de plenaire vergadering strategieën voor terrorismebestrijding met de Commissie en de Raad besproken. (Lees meer: Plenair debat over strategieën voor terrorismebestrijding)

Na de schok kwam de reacties. Slechts enkele dagen na de aanslagen in Parijs, riepen overheden en politici op voor meer middelen om terrorisme te bestrijden. Hoe zullen dergelijke maatregelen bestaan naast burgerrechten zoals privacy en vrijheid van verkeer? We spraken met Anna Elzbieta Fotyga, voorzitter van de subcommissie Veiligheid en defensie, en Claude Moraes, voorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. (Lees meer: Veiligheid versus burgerlijke vrijheden: de impact van de aanslagen in Parijs)

REF. : 20150218TST24901
 
 
De uitwisseling van passagiersgegevens is zonet geland
 

Na jarenlange onderhandelingen is er gestemd over de opslag van passagiersgegevens ter voorkoming van terreuraanslagen en ernstige misdaden.

 
Persoonsgegevens van passagiers: evenwicht tussen veiligheid en privacy
 

Het EP wil een PNR dat mensensmokkel, georganiseerde misdaad en terrorisme aanpakt, maar ook de privacy van de gegevens van burgers beschermt. De onderhandelingen lopen nog.

 
PNR: "Beide partijen moeten wat inleveren"
 

De EU-instellingen blijven het gebruik van PNR bespreken. Een EU-brede uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers kan de bestrijding tegen terrorisme en criminaliteit helpen, maar de rechten van de burgers moeten gewaarborgd worden.