Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)
Afbeelding imigratieroutes
In het nieuws :

Migratie: een gemeenschappelijke uitdaging - EU op zoek naar een antwoord op de migratiecrisis

Grondrechten / Immigratie / Justitie en binnenlandse zaken / Asielbeleid 01-08-2016 - 17:25 / Bijgewerkt op: 22-09-2016 - 12:42
 
 

Europa wordt geconfronteerd met een grote toestroom van migranten: honderden duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en armoede komen naar Europa, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Terwijl de EU zoekt naar de beste aanpak om om te gaan met deze ongekende migratiestijging, dringen de EP-leden aan op een beter gecoördineerd en uitgevoerd asielsysteem. (Lees meer: Vluchtelingen: hoe moet de EU omgaan met de toegenomen migratie?)

Vluchtelingendag wordt elk jaar op 20 juni gehouden als eerbetoon aan de mensen die gedwongen hun land hebben ontvlucht als gevolg van oorlog, conflicten of armoede. Vorig jaar alleen al staken meer dan één miljoen mensen de Middellandse Zee over op de vlucht naar de EU. Van deze mensen zijn 3,3771 als vermist of omgekomen geregistreerd Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Syrië (38%). Bekijk onze infografiek om te zien hoe de situatie evolueerde in de periode 2011-2015. (Lees meer: Vluchtelingendag: de situatie in de EU)

De instroom van illegale migranten blijft een uitdaging voor Europa. Volgens Frontex moesten alleen al in de afgelopen week 13.800 mensen worden gered uit de Middellandse Zee. De EU werkt aan verschillende manieren om migratie beter te beheren. Op maandag 30 mei keurde de EP-commissie Burgerlijke vrijheden voorstellen goed over migratie en samenwerking met andere landen, wat de weg vrijmaakt voor een beter beheer van de grenzen van de EU. Lees verder voor een overzicht van de voorstellen. (Lees meer: Migratie: verbetering van het beheer en de veiligheid van de EU-grenzen)

Woensdagmiddag kunt u chatten over de vluchtelingencrisis op de Facebookpagina van het Parlement met twee deskundige EP-leden: EP-ondervoorzitter Sylvie Guillaume en de voorzitter van de Begrotingscommissie Jean Arthuis. De twee leden bezochten in februari vluchtelingenkampen, ngo's en politieke leiders in Turkije. De chat begint om 14:00 waarbij de twee leden live uw vragen beantwoorden op onze Facebookpagina. (Lees meer: Facebookchat: bespreek de vluchtelingencrisis met Sylvie Guillaume en Jean Arthuis)

De EU-Turkije-top van maandag, gericht op het bereiken van een akkoord over de aanpak van de vluchtelingcrisis, wordt op woensdagochtend vanaf 09.00 uur besproken. De leden zullen dan ook hun verwachtingen voor de EU-top van volgende week bespreken. De voorstellen om de vluchtelingenstroom aan te pakken bevat een voorstel dat elke gevluchte Syriër door Turkije wordt teruggenomen, een ander voorstel is dat erkende Syrische vluchtelingen worden geherhuisvest in de EU. (Lees meer: Live: debat over de EU-Turkije top)

"Ten behoeve van de vluchtelingen is het nodigom samen te werken met Turkije," zei EP-voorzitter Martin Schulz na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu op maandag 7 maart. Zij bespraken de vluchtelingencrisis, grenscontroles, visumliberalisering voor Turkse burgers evenals de persvrijheid in Turkije voorafgaand aan de top EU-Turkije met regeringsleiders en de Turkse premier. (Lees meer: Schulz: "Ten behoeve van de vluchtelingen moeten we samenwerken met Turkije")

Martin Schulz riep de lidstaten op hun inspanningen voor de hervestiging van vluchtelingen uit landen met een grote toestroom te intensiveren. "Europese solidariteit kan werken als we ons allemaal hiervoor inzetten maar niet als we toestaan dat een klein aantal landen al het zware werk doet," zei hij tijdens een informele bijeenkomst van de EU-regeringsleiders in Malta op 12 november. De bijeenkomst vond plaats naar aanleiding van de migratietop van Valletta met de EU en Afrikaanse landen. (Lees meer: Schulz: Vluchtelingcrisis kan alleen worden aangepakt als alle EU-landen zich engageren)

Tackling unemployment and migration are for many Europeans the biggest challenges facing the EU, according to the latest Eurobarometer opinion poll commissioned by Parliament. Nearly two thirds think decisions on migration should be taken at the EU level rather than nationally, while eight out of ten said asylum seekers should be “better distributed among all EU member states”. However, the answers vary considerably from country to country. (Lees meer: Survey: Two out of every three Europeans want migrant crisis tackled at EU level)

De leden drongen tijdens een debat aan op om meer actie bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Het debat ging over de conclusies van de informele Europese Raad van 23 september 2015, waar de lidstaten instemden met het verhogen van de financiering en steun aan de EU-lidstaten in de frontlinie en de buurlanden en instanties die zich bezighouden met de Syrische vluchtelingencrisis. De meerderheid van de leden steunde ook het voorstel van de Europese Commissie voor de aanpak van de crisis. (Lees meer: Vluchtelingencrisis: leden dringen bij de lidstaten aan op meer actie)

Parliament backed temporary emergency rules to relocate an initial total of 40,000 asylum seekers from Italy and Greece to other EU member states over two years in a vote on Wednesday. In the migration debate on Wednesday, most MEPs welcomed the Commission's new proposals outlined by Juncker in his state of the Union speech, stressing that more contributions to solidarity will be needed. (Lees meer: MEPs approve first emergency rules for distributing asylum seekers in the EU)

De Europese Unie moet alles uit de kast halen om te voorkomen dat nog meer bootvluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken. Zo zou het mandaat van 'operatie Triton' ook zoek- en reddingsacties moeten omhelzen, stelt het EP. Ook wil het EP dat er bindende quota komen voor de opvang van migranten in de verschillende lidstaten, dat er meer geld beschikbaar komt voor terugkeerregelingen, dat er beter wordt samengewerkt met derde landen en dat mensensmokkelaars harder worden aangepakt. (Lees meer: EP wil bindende quota voor opvang asielzoekers)

Europa moet zich richten op het redden van levens bij het migratievraagstuk, zei secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, in een toespraak op 27 mei. Hij vroeg aandacht voor de 1.800 mensen die verdronken tijdens het oversteken van de Middellandse Zee dit jaar: "Europa heeft een belangrijke rol te spelen en een collectieve verantwoordelijkheid om op te treden. Levens redden moet de topprioriteit zijn." Hij sprak ook over duurzame ontwikkeling en het voorkomen van gewelddadig extremisme. (Lees meer: Ban Ki-moon over migratie: "Levens redden moet topprioriteit zijn")

EP-leden hebben donderdag in een resolutie de internationale gemeenschap opgeroepen gedane beloftes voor humanitaire hulp aan Syrië en Irak na te komen. Het EP dringt ook aan op een donorconferentie en pleit voor een allesomvattende strategie voor de regio. (Lees meer: Humanitaire crisis in Syrië en Irak: EP wil donorconferentie )

Het onvermogen om de almaar stijgende aantallen migranten op te vangen, vereist een grondige herziening van de 'Dublin-regels' volgens Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken woensdag. Er moet een gecentraliseerd systeem komen voor het indienen van asielverzoeken en de verwerking daarvan. Het systeem - dat ook quota per lidstaat zou kunnen inhouden- werkt met zg. 'hotspots', plaatsen van waaruit vluchtelingen worden verdeeld. (Lees meer: Europees Parlement wil gecentraliseerd systeem met de nationale quota voor asielaanvragen)

Het Europees migratie- en asielbeleid en de procedures moeten in genderspecifieke zin veranderd worden om de veiligheid te verbeteren van vrouwen die asiel aanvragen, velen van wie met jonge kinderen en andere afhankelijke familieleden reizen. Dit zeggen de leden van het Europees Parlement in een resolutie die dinsdag werd aangenomen. (Lees meer: EP roept op tot genderspecifiek asielbeleid)

Europa wordt geconfronteerd met de grootste bevolkingsbeweging sinds de Tweede Wereldoorlog. Of vluchtelingen een kans hebben om een nieuw leven in de EU op te bouwen, is sterk afhankelijk van hun snelle integratie op onze arbeidsmarkten. Het hebben van een baan vergemakkelijkt sociale integratie. De commissie Werkgelegenheid besprak op donderdag met internationale deskundigen de kansen en uitdagingen. (Lees meer: Integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkten: voordelen en uitdagingen)

“Political grandstanding” that equates refugees with terrorists only foments the hatred and disillusion that inspires those who join terrorist groups, argued many MEPs in Wednesday’s debate. Rather than allow Europe’s freedoms and tolerance to be eroded, EU countries must strive to strengthen security, by stepping up intelligence cooperation and data-sharing, and investing in the skills and technology needed to fight terrorism, MEPs urged. (Lees meer: Don’t equate refugees with terrorists – boost security instead, urge MEPs )

Het debat dinsdag om 10:00 uur met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de conclusies van de toppen van 15 en 25 oktober staat in het teken staan van migratie. Aan bod komt onder meer de EU samenwerking met Turkije, de dialoog met Afrikaanse landen (EU-Afrikatop 11 november Valetta) en de wijze waarop de Europese steun gefinancierd moet worden. (Lees meer: Migratiedebat met Tusk en Juncker: Turkije, de Balkan, geld en grenzen)

Europa heeft een bindend permanent systeem voor de hervestiging van vluchtelingen nodig, zei EP-voorzitter Martin Schulz tegen de staatshoofden en regeringsleiders bij de start van een Europese Raad over migratie. "Europese solidariteit gaat over het delen van verantwoordelijkheden en laat niemand alleen," zei hij. De top op 15-16 oktober zal verder gaan over de economische en monetaire unie, het Britse referendum over de EU en Turkije en Syrië. (Lees meer: Schulz over hervestiging vluchtelingen: “Europese solidariteit gaat over het delen van verantwoordelijkheden”)

Afgelopen weekend kwamen 18.000 migranten aan in München en elke dag bereiken nieuwe mensen de buitengrenzen van Europa. Het wordt tijd voor Europa om actie te ondernemen. Het Parlement keurde op woensdag het plan om 40.000 migranten uit Italië en Griekenland te hervestigen goed. Na de stemming spraken we met rapporteur, Ska Keller, een Duits lid van de GROENEN/EVA over de regeling en het actieplan van de Commissie voor de vluchtelingencrisis. (Lees meer: Ska Keller: "Creëer win-win situatie voor vluchtelingen en samenleving als geheel")

De beste manier om Griekenland te helpen en de migratiecrisis in het Middellandse Zeegebied aan te pakken, waren de onderwerpen van een fel plenair debat op 24 juni. Het debat werd gehouden voorafgaand aan de Europese Raad van 25-26 juni, waar de Europese leiders migratie, veiligheid en economisch bestuur zullen bespreken. (Lees meer: Debat over de aanstaande Europese Raad: migratie, veiligheid en Griekenland)

Als gevolg vanhet aanhoudende conflict hadden 12,2 miljoen Syriërs in januari humanitaire hulp nodig. In het debat op 11 februari veroordeelden de EP-leden het geweld door de Islamitische Staat en zij pleitten voor meer steun aan de slachtoffers. Tijdens het debat spraken de leden ook over maatregelen met betrekking tot EU-burgers die zich bij jihadi groepen aansluiten en voor meer samenwerking met andere landen. (Lees meer: Syrië en Irak: "Woorden zijn niet genoeg om de mensen in deze regio te helpen")

Een noodvoorstel om 120.000 asielzoekers uit Italië, Griekenland en Hongarije in andere EU-lidstaten te hervestigen is donderdag door het Europees Parlement goedgekeurd. Eerdere tijdelijke noodmaatregelen voor de hervestiging van 40.000 asielzoekers uit alleen Italië en Griekenland in twee jaar tijd waren op 9 september al door het Parlement aangenomen. (Lees meer: EP stemt vóór herverdeling van nog eens 120.000 asielzoekers in de EU)

REF. : 20150831TST91035
 
 
Migratiecrisis: buiten Europa
 

Lasten delen en een goed integratiebeleid zijn noodzakelijk, zei Karen AbuZayd, speciaal adviseur over de VN-Top, tegen het EP, voorafgaand aan de mondiale top over de aanpak van grootschalige bewegingen van vluchtelingen en migranten.

 
Het nieuwe Europese agentschap komt in zicht
 

De Europarlementariërs doen hun zegje over de maatregelen om de veiligheid aan de buitengrenzen te verhogen om zo het Schengengebied te bescherm

 
Terugsturen van migranten die illegaal in Europa verblijven
 

Het EP stemt ervoor om het Europees reisdocument te herzien om de bureaucratie rondom de terugkeer van onregelmatige migranten te verminderen.

 
Vluchtelingen: Manieren om te integreren
 

Het Parlement onderzoekt mogelijkheden om de nieuwkomers te helpen werk te zoeken, afgezien van de grotere kwestie van sociale insluiting.

 
EP-leden bekijken de situatie van de migranten in Griekenland
 

Een delegatie van de Commissie Burgerlijke Vrijheden was in Griekenland om de situatie van de migranten te evalueren en om te controleren of het akkoord van de EU met Turkije geïmplementeerd wordt.

 
Migrantenakkoord EU-Turkije: leden beantwoorden vragen van Facebook
 

EP-leden Kashetu Kyenge en Roberta Metsola, medeauteurs van een groot migratieverslag, beantwoorden vragen van Facebook over het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije en andere punten.

 
Migratiecrisis: op zoek naar een menselijk antwoord
 

Interview met Kashetu Kyenge

 
Migratiecrisis: op zoek naar een oplossing voor de EU en haar buurlanden
 

Interview met Roberta Metsola

 
Internationale Vrouwendag 2016
 
Asiel zoeken in de EU
 

Wat gebeurt er precies als iemand asiel aanvraagt in de EU? Kijk wat de definitie is van een asielzoeker, wat z'n rechten en plichten zijn, en hoe het proces verloopt.

 
Hoe denken de Europeanen over immigratie?
 

Volgens een nieuw Eurobarometeronderzoek van het Europees Parlement zien de Europeanen immigratie als één van de grootste uitdagingen voor de EU. De meerderheid wil een betere verdeling van de asielzoekers. Maar de meningen verschillen per land.

 
Mededogen en menselijk fatsoen moeten onze politieke beslissingen motiveren Martin Schulz, september 2015 (Lees meer)
Schengen in gevaar
 

Er wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop aan de Griekse en Zweedse grens geprobeerd is de migratie op te vangen, die veel kritiek heeft gekregen omdat het de Schengenzone in gevaar brengt.

 
De Europese buitengrenzen
 

De immigratie via de Europese buitengrenzen haalt geregeld de voorpagina, en leidt tot uitdagingen en debatten. Kijk wat het EU-agentschap Frontex doet om de beveiliging te waarborgen.

 
1,2 miljoen
asielzoekers die voor de eerste keer asiel aanvroegen in in de lidstaten in 2015
(Lees meer)
Persberichten
 
 
 
Migratiecrisis: Antwoorden op de vragen van de burgers
 

De vluchtelingencrisis die Europa overspoelt heeft tot veel angst en twijfel geleid onder de Europese burgers. EP'er Elmar Brok beantwoordt drie vragen die op Facebook zijn gesteld.

 
De herverdeling van vluchtelingen in Griekenland is begonnen
 

Martin Schulz en Alexis Tsipras zijn aanwezig bij de eerste herverdeling van vluchtelingen uit Griekenland: 30 migranten uit Irak en Syrië. (5-11-2015)