Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)
ICON_Lux Prize_TOP STORY
In het nieuws :

LUX-filmprijs 2016 - Over de diversiteit van de Europese cinema

Cultuur / Onderwijs 21-02-2017 - 17:19
 
 

Elk jaar rolt het Europees Parlement de rode loper uit om authentieke Europese cinema te belonen. De LUX-prijs eert niet alleen een aantal van de beste Europese films maar helpt ook om ze te promoten. De prijs dient om de Europese film te ondersteunen, om het debat over actuele politieke en sociale kwesties een impuls te geven en biedt een kans om na te denken over de Europese identiteit en waarden. (Lees meer: Wie wint de LUX-filmprijs 2016?)

Toni Erdmann won dit jaar de Lux-filmprijs voor de originele manier waarop verbeeld wordt hoe een vader wanhopig probeert dichter bij zijn dochter te komen, terwijl op hetzelfde moment de moordende realiteit van grote internationale bedrijven wordt getoond. "Films zoals Toni Erdmann bestaan enkel dankzij nationale en Europese subsidies omdat ze je een zekere vrijheid geven," zei regisseur Maren Ade na ontvangst van de prijs in het Parlement. (Lees meer: Maren Ade, winnaar Lux-filmprijs: "Blij dat ik een Europese filmmaker ben")

De drie films die dit jaar strijden om de LUX-filmprijs worden de komende weken in de lidstaten vertoond. As I open my eyes, Mijn Leven Als Courgette en Toni Erdmann. Bekijk de films en laat ons weten welke film uw favoriet is voor de publieksvermelding. De EP-leden kiezen de winnaar van de Lux-prijs, die later deze maand wordt aangekondigd. (Lees meer: Vertoningen finalisten LUX-filmprijs in meer dan 40 steden)

De Lux-filmprijs die Europese film helpt bevorderen, viert zijn tiende verjaardag. Voor de viering zijn een aantal activiteiten gepland, waaronder een publiek debat en een live interview op Facebook met gerenommeerde regisseurs. De winnende film van 2015, Mustang, wordt maandagavond vertoond in 28 bioscopen in heel Europa. Vervolgens beantwoordt regisseur Deniz Gamze Ergüven vragen van fans tijdens een vraag- en antwoordsessie op Twitter. (Lees meer: Luxprijs: 10 jaar bevordering van Europese films )

De Duits-Oostenrijks-Roemeense coproductie “Toni Erdmann” heeft de LUX-prijs voor Europese film van het Europees Parlement gewonnen. Voorzitter Martin Schulz maakte de winnaar bekend tijdens een ceremonie in Straatsburg. De film verdiept zich in de complexe relatie tussen een hedendaagse vader en zijn dochter. (Lees meer: "Toni Erdmann" wint 10e editie van de LUX-filmprijs)

De drie finalisten die strijden om de LUX-filmprijs zijn bekend: 'A peine j'ouvre les yeux, 'Ma vie de courgette' en 'Toni Erdmann''. De drie films presenteren een breed scala aan genres, onderwerpen en artistieke benaderingen: een getuigenis van een jonge generatie in Tunesië, een stop-motion animatiefilm die het leven in een weeshuis uitbeeldt en een politieke tragikomedie over omgaan met de hedendaagse bedrijfscultuur. (Lees meer: Finalisten LUX-filmprijs bekend)

De LUX-filmprijs van het Europees Parlement voor de beste Europese film viert dit jaar haar tiende verjaardag. De nominaties voor 2016 zijn onlangs onthuld op het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. De drie films op de shortlist voor de finale worden eind juli aangekondigd en de prijsuitreiking vindt plaats in november. (Lees meer: Tien jaar LUX-filmprijs: nominaties 2016)

REF. : 20160826TST40204
 
 
Het EP koestert de authentieke Europese cinema
 

De LUX-prijs verhoogt het profiel van de Europese films die krachtige realistische boodschappen overbrengen over sociale en politieke kwesties en laat ze in alle officiële talen ondertitelen.

 
Ken Loach over de Europese cinema & Brexit
 

De LUX-filmprijs van het EP bestaat tien jaar. De Britse regisseur Ken Loach praat over de cinema als een model voor samenwerking in Europa en de gevolgen van Brexit.

 
U hebt ons, politici, niet nodig om uw films te maken maar wij hebben het begrip nodig wat u geeft EP-Voorzitter Martin Schulz Tijdens de uitreikingsceremonie in 2015 (Lees meer)
De liefde van Europa voor de film
 

Goedkopere kaartjes trekken een groter publiek in de VS, maar dankzij wereldberoemde Europese filmfestivals krijgt de rijke Europese cinema volop aandacht.