Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)-
Dokumentumok témánként : Külkapcsolatok
 

„A válság nem befolyásolja az EU-AKCS együttműködést"

Cikk - Fejlesztés és együttműködés - 24-11-2011 - 16:54
Assarid Ag Imbarcaouane

Az EP-képviselők és a cotonoui megállapodást aláíró afrikai, karibi és csendes-óceáni országok (AKCS-országok) parlamenti képviselői évente kétszer tartanak közös közgyűlést, amelyre ez alkalommal Togóban került sor. A mostani közgyűlés egyik társelnökét, a mali Assarid Ag Imbarcaouanét kérdeztük fejlesztéspolitikáról, a pénzügyi válságról és az arab tavasz eseményeiről.

Tovább : „A válság nem befolyásolja az EU-AKCS együttműködést" ….

EU–AKCS közös parlamenti közgyűlés Togóban

Cikk - Külkapcsolatok - 18-11-2011 - 11:23
A legutóbbi EU-AKCS parlamenti közgyűlést 2011. április 16-án, Budapesten tartották ©BELGA/AFP/A.KISBENEDEK

November 19‑23. között Togóban rendezik az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok (AKCS‑országok) közös parlamenti közgyűlése soron következő ülését. A mostani közgyűlés fő témái: a válság hatása a fejlesztési politikára, az arab forradalmak eseményei és a demokratikus kormányzás.

Tovább : EU–AKCS közös parlamenti közgyűlés Togóban ….

Pillanatkép az EU–Kanada szabadkereskedelmi tárgyalásokról

Cikk - Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem - 09-11-2011 - 16:41
Canada, Quebec Province, Montreal, view on the harbour from Jacques Cartier Bridge  ©BELGA/HEMIS/B.Perousse

Kanada lehet az első a G8-ak közül, akivel szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU. November elején az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága delegációja járt Kanadában. Peter Šťastný néppárti, szlovák képviselőt kérdeztük a szövetségi és tartományi kormányok képviselőivel folytatott tárgyalások tapasztalatairól.

Tovább : Pillanatkép az EU–Kanada szabadkereskedelmi tárgyalásokról ….

Albertini: „Tunézia egy lépést tett a demokrácia felé”

Cikk - Külkapcsolatok - 25-10-2011 - 17:12
Gabriele Albertini tunéziai újságíróknak nyilatkozik

Vasárnap az arab tavasz országai közül elsőként Tunéziában tartottak választásokat, az előrejelzések szerint a legtöbb szavazatot az iszlamista al‑Nahda párt kapta. A megalakuló nemzetgyűlés feladat lesz az ország új alkotmányának megalkotása. A választások tapasztalatairól Gabriele Albertini néppárti, olasz képviselőt, az EP tizenöt fős választási megfigyelési küldöttségének vezetőjét kérdeztük.

Tovább : Albertini: „Tunézia egy lépést tett a demokrácia felé” ….

Választási megfigyelőket küld a Parlament Tunéziába

Cikk - Külkapcsolatok - 20-10-2011 - 07:02
Kilenc képviselő Tuniszban, két-két képviselő pedig Sidi Bouzidban, Gafsában és Sfaxban felügyeli a választások tisztaságát

Október 23-án az arab tavasz országai közül elsőként Tunéziában tartanak választásokat. A megalakuló alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lesz, hogy megalkossa az ország új alkotmányát. A vasárnapi választásokra az Európai Parlament 15 fős választási megfigyelő küldöttséget küld.

Tovább : Választási megfigyelőket küld a Parlament Tunéziába ….

EU‑Kína kereskedelem: eltolódott egyensúly

Cikk - Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem - 17-10-2011 - 13:23
2010-ben 168,6 milliárd euró volt az EU kereskedelmi deficitje Kínával szemben

Az Egyesült Államok Kínával szembeni kereskedelmi deficitjét sokan a pénzügyi válság egyik kiváltó okának tartják. De mi a helyzet az EU‑Kína kereskedelmi kapcsolatokkal? A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság múlt kedden rendezett nyilvános meghallgatást a témáról.

Tovább : EU‑Kína kereskedelem: eltolódott egyensúly ….

Jimmy Carter 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok elnöke

A rendszerváltás után a demokratikus választások megszervezése a legfontosabb feladat az arab tavasz országaiban. Kedden a nemzetközi választási megfigyelésről tartottak fórumot az Európai Parlamentben Jimmy Carter volt amerikai elnök részvételével. Carter évtizedek óta kampányol világszerte a szabad választások érdekében.

Tovább : Jimmy Carter: az EU‑nak fontos szerepe van a választási megfigyelésekben ….

Eric Holder, az USA főügyésze az EP-ben

Cikk - Külkapcsolatok - 21-09-2011 - 17:02
Eric Holder

Eric Holder, az Egyesült Államok főügyésze az adatvédelemről vitázott a képviselőkkel tegnap. A vita során nyilvánvalóvá vált, hogy az EU és az USA eltérően vélekednek a terrorizmus elleni küzdelem és a magánélet védelme közötti egyensúlyról. „Osztozom a magánélet védelmével és a polgári szabadságjogokkal kapcsolatos aggodalmukban és remélem, hamarosan megállapodunk” – mondta a képviselőknek Holder.

Tovább : Eric Holder, az USA főügyésze az EP-ben ….

„Európának vezető szerepet kell játszania Líbiában”

Cikk - Külkapcsolatok - 02-09-2011 - 12:03
ITW with B.Leon

Bernardino León, a dél‑mediterrán térségért felelős frissen kinevezett uniós különleges képviselője augusztus 31-én a Parlament külügyi szakbizottságában a térségben uralkodó helyzetről és a jövőbeni feladatokról beszélt a képviselőkkel. Az ülést követően kérdéseinkre is válaszolt.

Tovább : „Európának vezető szerepet kell játszania Líbiában” ….

Parlamenti küldöttség Tunéziában

Fókusz - Küldöttségek - 19-07-2011 - 16:14 Frissítés
Több vezető tunéziai politikussal is találkoznak a képviselők ©BELGA/BELPRESS

Az Európai Uniónak nagyobb segítséget kell nyújtania a tunéziai menekülttáborokban élők letelepítésében - áll abban a közleményben, amely a tunéziai EP-delegáció látogatásának tanulságait összegzi.

Tovább : Parlamenti küldöttség Tunéziában ….

Jerzy Buzek a Közel-Keleten: Eljött a megbékélés ideje

Cikk - Külkapcsolatok - 20-06-2011 - 09:51
Jerzy Buzek a Jad Vasem emlékhelynél koszorúz ©European Union 2011 PE-EP/AFP/GALI TIBBON

Minden eddiginél sürgetőbb, hogy előrelépés történjen a közel-keleti békefolyamatban, a status quo senkinek sem jó - mondta Jerzy Buzek az izraeli parlamentben elmondott beszédében annak a háromnapos látogatás során, amelynek keretében Palesztinába és Izraelbe is ellátogatott. Az Európai Parlament elnöke mindkét felet arra biztatta, hogy üljenek le a tárgyalóasztalhoz. Hangsúlyozta, hogy az arab forradalmak új helyzetet teremtettek, ami minden eddiginél sürgetőbbé teszi a békemegállapodást.

Tovább : Jerzy Buzek a Közel-Keleten: Eljött a megbékélés ideje ….

De Rossa: A palesztinok szerint Európa nem következetes

Cikk - Küldöttségek - 01-06-2011 - 18:43
Az ír képviselő szerint Európa nem késlekedhet

A múlt héten arról beszélt Barack Obama amerikai elnök, hogy az 1967‑es határok alapján kezdjék újra a palesztin‑izraeli béketárgyalásokat. Nemrég a térségben járt Proinsias de Rossa, a Palesztin Törvényhozó Tanáccsal fenntartott kapcsolatokért felelős EP‑küldöttség vezetője is. Az ír, szocialista képviselőt a látogatás tapasztalatairól és a térség jövőjéről kérdeztük.

Tovább : De Rossa: A palesztinok szerint Európa nem következetes ….

Az európai integráció jelenti a Nyugat-Balkán jövőjét

Cikk - Külkapcsolatok - 15-04-2011 - 12:56
Orbán: Ha az EU nem integrálja a Nyugat-Balkánt, integrálja majd más

„Az Európai Parlament továbbra is elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett” - mondta Jerzy Buzek, a Parlament elnöke azon a közös parlamenti ülésen, ahol uniós és nyugat-balkáni politikusok vitatták meg a térség jövőjét. Miközben a résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai integráció a cél, nem mulasztották el megemlíteni a térség előtt álló kihívásokat és problémákat sem.

Tovább : Az európai integráció jelenti a Nyugat-Balkán jövőjét ….

Parlamenti delegáció a legszegényebb országokkal foglalkozó ENSZ‑konferencián

Cikk - Fejlesztés és együttműködés - 07-04-2011 - 17:03
A képviselők konkrét eredményeket várnak a konferenciától

A kereskedelem, nem pedig a segélyezés jelenthet hosszú távon megoldást a legkevésbé fejlett országok problémáira - állítja Nirj Deva brit, konzervatív‑reformer képviselő, aki az Európai Parlament delegációját vezeti azon a májusi ENSZ-konferencián, ahol ezekről az országokról lesz szó. Neki, és a parlamenti delegáció egy másik tagjának, Corina Creţu román, szocialista képviselőnek tettünk fel három kérdést a konferenciáról, feladatokról és az eddigi eredményekről.

Tovább : Parlamenti delegáció a legszegényebb országokkal foglalkozó ENSZ‑konferencián ….

Bill Gates: Jobban meg kell értetni a segélyezés lényegét

Cikk - Fejlesztés és együttműködés - 06-04-2011 - 16:08
Bill Gates az Európai Parlamentben

A szegénység és a járványok elleni küzdelem volt a fő téma kedden Strasbourgban, amikor Bill Gates az Európai Parlament fejlesztési szakbizottságának tagjaival találkozott. A Microsoft alapítója és volt vezérigazgatója bemutatta a „Living Proof” nevű kezdeményezését, amely a fejlesztési segélyek felhasználásával megvalósítható eredményeket mutatja be. A találkozó után Bill Gates találkozott Jerzy Buzekkel és Barrosóval is.

Tovább : Bill Gates: Jobban meg kell értetni a segélyezés lényegét ….

Moreira: az EU-nak létfontosságú a külkereskedelem

Cikk - Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem - 21-03-2011 - 17:52
Vital Moreira, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnöke

Március 21–22‑én Genf ad otthont a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) interparlamentáris konferenciájának, amelyen az Európai Parlament küldöttsége is részt vesz. Vital Moreira portugál, szocialista képviselővel, a nemzetközi kereskedelmi bizottság elnökével az EU nemzetközi kereskedelméről és kilátásairól, a dohai kereskedelmi fordulóról és a válság hatásairól beszélgettünk.

Tovább : Moreira: az EU-nak létfontosságú a külkereskedelem ….

Jerzy Buzek és Béji Caïd Essebsi, a tunéziai átmeneti kormány miniszterelnöke

Jerzy Buzek üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) döntött a Líbia feletti repüléstilalmi zóna kialakításáról. Az Európai Parlament elnöke március 17–21. között Tunéziába és Egyiptomba látogat, ahol az ENSZ BT döntésén kívül a demokratikus átalakulásról is megbeszéléseket folytat az Arab Liga, a helyi hatóságok, illetve a civil társadalom képviselőivel.

Tovább : Buzek üdvözli a repüléstilalmi zóna kialakítását Líbia felett ….

Pontosabban kell szabályozni a biztonsági cégek tevékenységét

Cikk - Biztonság és védelem - 17-03-2011 - 18:09
 ©www.flickr.com/nicoletbnn

A nemzetközi válságkezelésben egyre nagyobb szerepet játszanak az olyan biztonsági cégek, amelyek például Irakban és Afganisztánban is vagyon- és személyvédelmi feladatokat látnak el. Az amerikai Blackwater biztonsági cégnek viszont távoznia kellett Irakból, mert civileket ölt meg. De pontosan milyen mandátummal rendelkeznek ezek a biztonsági cégek? Vitatott kérdés, mert a nemzetközi jog nem fogalmaz egyértelműen ezzel kapcsolatban.

Tovább : Pontosabban kell szabályozni a biztonsági cégek tevékenységét ….

Az észak-afrikai helyzet nyomán bevándorlási és menekültügyi politikájának átgondolására kényszerül az EU. Az állampolgári jogi bizottság március 1-jei rendkívüli ülésén a Tanács, a Bizottság és a Parlament képviselői, illetve a Frontex határvédelmi ügynökség vezetője vitatta meg, hogy mit tehet az EU egy hirtelen meginduló menekülthullám esetén.

Tovább : Az uniós menekültügyi politikát is próbára teszik az észak-afrikai forradalmak ….

Nedelcheva: „Dél-Szudánnak szüksége van a segítségünkre”

Cikk - Külkapcsolatok - 02-03-2011 - 15:16
Mariya Nedelcheva ©European Union

A július 9-én függetlenné váló Dél-Szudán működőképességéhez elengedhetetlen Szudán északi és déli része közt az együttműködés. Ez az egyik tanulság Mariya Nedelcheva bolgár, néppárti képviselő szerint, aki január 9–15. között az EP választási megfigyelési küldöttségét vezette Szudánban. A képviselőt ottani tapasztalatairól és a térség jövőjéről kérdeztük.

Tovább : Nedelcheva: „Dél-Szudánnak szüksége van a segítségünkre” ….

Az európai integráció hat ország részvételével indult, az évtizedek során viszont 27 tagúra bővült az EU. További országok várnak még a csatlakozásra, néhányan közülük már el is kezdték a csatlakozási tárgyalásokat. Az uniós tagsághoz demokratikus, politikai és gazdasági feltételeket kell teljesíteniük a jelentkezőknek. Február 10-én a külügyi bizottság tagjai Törökország és Montenegró helyzetét értékelték ezzel kapcsolatban.

Tovább : Törökország és Montenegró: eredmények és akadályok az EU felé vezető úton ….

Jerzy Buzek: „Az egyiptomiak hangja meghallgatásra talált”

Cikk - Külkapcsolatok - 11-02-2011 - 14:11
Mubarak engedett a tüntetők követelésének ©Belga/Xinhua/Nasser Nouri

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök péntek esti lemondását követően Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, hogy „Mubarak elnök döntése felgyorsíthatja a további erőszak nélküli demokratikus rendszerváltást.”

Tovább : Jerzy Buzek: „Az egyiptomiak hangja meghallgatásra talált” ….

Az újrahasznosításé a kulcsszerep a ritka nyersanyagok védelme érdekében

Cikk - Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem - 01-02-2011 - 10:38
©BELGA/Chen Banggan/ChinaFotoPress

A ritka ásványi anyagok jelentős szerepet töltenek be az európai gazdaságban, számos fogyasztási cikk, az iPad-tól a hibrid gépkocsikig tartalmaz ilyen összetevőket. A témáról az EP ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottsága január 25-én tartott közmeghallgatást, amelyen a képviselők szakértőkkel a ritka nyersanyagok védelmével kapcsolatos, hatékony Európai stratégia lehetőségeit vitatták meg.

Tovább : Az újrahasznosításé a kulcsszerep a ritka nyersanyagok védelme érdekében  ….

A banánháború lezárása: ki nyer, és ki veszít?

Cikk - Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem - 28-01-2011 - 11:03
©BELGA

Az EU a világ legnagyobb banánimportőre. Mivel Európa a világ legfontosabb gyümölcse iránti hatalmas étvágyának kielégítéséhez szükséges mennyiség csupán mintegy egytizedét termeli meg, az afrikai, karibi banánexportőrök és latin-amerikai versenytársaik kemény harcot folytatnak az uniós piaci részesedésért.

Tovább : A banánháború lezárása: ki nyer, és ki veszít? ….

Aljakszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezető

A tavaly decemberi fehéroroszországi elnökválasztást követően az „Európa utolsó diktátoraként” is emlegetett Aljakszandr Lukasenko kemény kézzel leverte az ellene tiltakozó ellenzéket, újságírókat és emberi jogi aktivistákat vetett börtönbe. Hogyan viszonyuljon a fehérorosz rezsimhez az EU: keményen büntessen vagy próbálja a kapcsolatokat szorosabbra fűzésének ígéretével a demokratikus útra téríteni Minszket? Erről kérdeztük Aljakszandr Milinkevics Szaharov‑díjas fehérorosz ellenzéki vezetőt.

Tovább : Milinkevics: szankcionálják a fehérorosz rezsimet, de ne a polgárokat! ….