Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")-
Dokumenti po temi : Zdravje in okolje
 

Za bolj uravnotežen trg spletnega igralništva

Članek - Potrošniki - 21-11-2011 - 17:25
Splet postaja za ponudnike iger na srečo vse pomembnejši vir prihodkov.  ©BELGA_AFP_V.HACHE

Igre na srečo lahko človeka zasvojijo, zaradi česar je razmah igralniških storitev na spletu še toliko bolj pomembno nadzorovati. Poslanci so prejšnji teden na plenarnem zasedanju Evropsko komisijo pozvali, naj poda predloge za tesnejšo usklajevanje med državami EU na trgu spletnega igralništva, pri čemer so izpostavili predvsem potrebo po zaščiti mladostnikov in ukrepih proti nezakonitim igram na srečo.

Preberite več : Za bolj uravnotežen trg spletnega igralništva ….

Evropska komisarka Connie Hedegaard v odboru za okolje 7. novembra

"V Durbanu bo priložnost za napredek, vsekakor pa to ni konec poti," je članom odbora za okolje 7. novembra dejala evropska komisarka za podnebna vprašanja Connie Hedegaard. Govorila je o mednarodnih pogajanjih o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, ki se bodo med 29. novembrom in 9. decembrom nadaljevala v južnoafriškem Durbanu. Poslanci so zahtevali, naj EU javno in nedvoumno podpre sprejetje novega kjotskega protokola.

Preberite več : Pred pogajanji v Durbanu poslanci zahtevajo nov kjotski protokol ….

Kakovost živil znanih blagovnih znamk niha od države do države

Članek - Potrošniki - 10-10-2011 - 15:13
Poslanci so prepričani, da izdelki po EU niso vsi enake kakovosti, čeprav se prodajajo pod isto blagovno znamko. ©BELGA/Belpress

Predvsem v vzhodnoevropskih članicah EU se potrošniki pogosto pritožijo, da imajo nekatera živila znanih blagovnih znamk boljši okus na tujem kot doma. Romunska poslanka Elena Oana Antonescu (EPP) je v vezi s tem zastavila vprašanje Evropski komisiji. Ta je pojasnila, da podjetja iz živilske industrije svoje izdelke prilagajajo lokalnim okusom, a hkrati opozorila, da bi morali biti potrošniki obveščeni o sestavinah v živilih, ki jih kupujejo.

Preberite več : Kakovost živil znanih blagovnih znamk niha od države do države ….

Majhni kmetje iz držav v razvoju le stežka tekmujejo s subvencioniranimi kmeti iz EU, opozarja poslanka Eva Joly. .©BELGA_AFP_PIUS UTOMI

Kako ljudem v revnih državah pomagati, da ne bodo lačni, da bodo uživali tisto, kar je v razvitem svetu bolj ali manj samoumevno, namreč prehrambeno varnost? To je bilo vprašanje, na katerega so skušali odgovoriti strokovnjaki v razpravi, ki jo je 4. oktobra organiziral odbor Parlamenta za razvoj. Razvojna pomoč je dobrodošla, so ugotavljali, vendar je treba spremeniti tudi politike EU, ki s poceni kmetijskimi pridelki škodijo majhnim kmetovalcem.

Preberite več : Razvojna pomoč jalova, če ne omogoča preživetja majhnim kmetovalcem ….

Madžarski poslanec János Áder (EPP)

Od nesreče v italijanskem Sevesu leta 1976, ko je bilo zaradi izpusta nevarnih snovi iz majhne kemične tovarne rakotvornemu dioksinu izpostavljenih več tisoč ljudi, skuša evropska zakonodaja takšne dogodke preprečiti z več inšpekcijami in boljšim posredovanjem podatkov. Odbor za okolje je danes sprejel spremembe direktive Seveso II, za katero je v Parlamentu odgovoren madžarski poslanec János Áder (EPP).

Preberite več : Industrijske nesreče z nevarnimi snovmi: več inšpekcij, boljše informacije ….

Konferenca Združenih narodov o vzdržnem razvoju

Države Evropske unije bi morale na podnebnem vrhu v Rio de Janeiru, ki bo potekal med 4. in 6. junijem naslednje leto, nastopiti s skupnim stališčem, v katerem bi se zavzele za vzdržno rast, temelječo na zelenem gospodarstvu. Poslanci menijo, da bi morala EU skupno stališče oblikovati do novembra, če želi ob 20. obletnici vrha v Riu, ki je na mednarodni dnevni red prvič postavil podnebne spremembe, prevzeti vodilno vlogo.

Preberite več : EU naj na podnebnem vrhu v Riu odigra vodilno vlogo, zahtevajo poslanci ….

Nakupovanje preko spleta v EU vse bolj priljubljeno

Članek - Potrošniki - 30-08-2011 - 17:20
Vse več potrošnikov se odloča za nakupe preko spleta. ©BELGA/ANP

Lani je vsaj en nakup preko spleta opravilo 40 odstotkov Evropejcev, torej precej več kot pet let prej, ko je ta delež znašal 20 odstotkov. Vendar pa priljubljenost nakupovanja preko spleta veliko hitreje narašča v tistih državah Evropske unije, kjer je takšna praksa že dobro usidrana, medtem ko npr. v južni in vzhodni Evropi spletnih kupcev ni prav veliko, ugotavlja raziskava, ki je bila danes predstavljena v odboru Parlamenta za notranji trg.

Preberite več : Nakupovanje preko spleta v EU vse bolj priljubljeno ….

"Brez kosti s kostmi" od Eduarde Vaz-Mourao

Nedavno smo uporabnike, ki spremljajo stran Parlamenta na družabnem omrežju Facebook, prosili, naj z nami delijo svoje izkušnje z najbolj smešnimi ali presenetljivimi oznakami na embalaži hrane. Poslanci so sicer pred kratkim potrdili nova pravila o označevanju živil, ki naj bi potrošnikom omogočila lažje in bolj jasno informiranje o tem, kakšno hrano kupujejo.

Preberite več : Meso brez kosti, ampak s kostmi? Zmeda z oznakami na embalaži živil  ….

Kaj se kuha v Evropskem parlamentu: Dan hrane

Članek - Potrošniki - 22-06-2011 - 18:12
Je ta koruza gensko spremenjena? ©Belga/PHOTOPQR/J.Frey

Torek, 21. junija, je tokrat v Evropskem parlamentu potekal v znamenju hrane. Odbor za kmetijstvo je glasoval o ukrepih za bolj učinkovito zagotavljanje kakovosti hrane, v parlamentarni menzi pa so bile predstavljene jedi iz različnih držav EU. Vprašanja o različnih temah, povezanih s hrano, so lahko tokrat poleg novinarjev postavljali tudi naši bralci.

Preberite več : Kaj se kuha v Evropskem parlamentu: Dan hrane ….

Genetsko spremenjen paradižnik v konzervah. ©BELGA/SCIENCE

Člani odbora Parlamenta za okolje so v torek podprli možnost, da lahko države Evropske unije prepovedo ali omejijo uporabo genetsko spremenjenih organizmov (GSO) na svojem ozemlju, če za to navedejo okoljske vzroke. S tem so poslanci državam, ki ne želijo prisotnosti GSO, dali trdno, pravno podlago, s pomočjo katere bodo lažje upravičile svoje ukrepe pred tistimi državami, ki se jim zdi prepoved neupravičena, poudarja poročevalka o tem vprašanju, francoska poslanka Corinne Lepage (ALDE).

Preberite več : Države bi morale zaradi vplivov na okolje imeti možnost prepovedati GSO ….

Poslanci zahtevajo več dokazov o prednostih DHA za dojenčke

Članek - Varnost hrane - 22-03-2011 - 13:13
Mleko v prahu z dodano DHA in doječo materjo v ozadju. ©www.flickr.com/21524179@N08 (nerissa's ring)

Proizvajalci hrane za dojenčke že dolgo trdijo, da je z dokozaheksanojsko kislino (DHA) obogatena hrana dobra za dojenčke, saj prispeva k normalnemu razvoju funkcij vida do starosti 12 mesecev. Poslanci so se na plenarnem zasedanju 6. aprila strinjali, da je temu res tako, ter proizvajalcem hrane za dojenčke dovolili, da lahko te in podobne trditve uporabljajo v trženju svojih izdelkov.

Preberite več : Poslanci zahtevajo več dokazov o prednostih DHA za dojenčke ….

Vroča razprava o jedrski energiji ob nesreči na Japonskem

Članek - Okolje - 17-03-2011 - 14:32
Evropski komisar za energijo Günther Oettinger v odboru Parlamenta za okolje.

Medtem ko si v Fukušimi na Japonskem obupno prizadevajo ohladiti reaktorje v jedrski centrali, ki jo je močno prizadel najprej potres, nato pa še cunami, se je v Evropski uniji razplamtela razprava o prednostih in slabostih jedrske energije. V odboru Parlamenta za okolje se je tako v sredo mudil evropski komisar za energijo Günther Oettinger, ki je odgovarjal na vprašanja poslancev o varnosti evropskih jedrskih elektrarn in prihodnosti evropske energetske politike.

Preberite več : Vroča razprava o jedrski energiji ob nesreči na Japonskem ….

.

Vsak drugi Evropejec je uporabnik spleta, marsikdo preko njega tudi nakupuje. Spletni nakupi so se v zadnjih šestih letih v Evropski uniji podvojili. Kljub temu pa potrošniki še vedno raje nakupujejo v svoji domači državi. Tam namreč razmeroma dobro poznajo svoje pravice, to pa pretehta nad morebitno nižjo ceno izdelkov v drugi državi EU. Evropski parlament želi z novo direktivo o pravicah potrošnikov slednje poenotiti in tako državljanom olajšati nakupovanje v tujini.

Preberite več : Varstvo potrošnikov: Cilj je mogoče doseči tudi brez popolne harmonizacije ….