Mai multă siguranță pentru pasagerii maritimi 

Pentru a menține cel mai înalt nivel de siguranță din lume pentru călătoriile pe mare, PE va moderniza prin votul de miercuri regulile de siguranță ale UE pentru ambarcațiunile de pasageri.

Noile reguli vor avea în vedere următoarele aspecte:


  • mai mare viteză de transmitere a datelor pasagerilor către serviciile de salvare și familii în cazul unor accidente
  • eliminarea lacunelor legislative privind inspecțiile de siguranță pe feriboturi și vase de mare viteză
  • includerea vaselor de aluminiu în categoria celor care trebuie să respecte standardele comune UE de siguranță a ambarcațiunilor

Regulile actuale UE de siguranță a ambarcațiunilor pentru pasageri îndeplinesc total standardele de siguranță (conform unei evaluări din 2015), iar statisticile privind accidentele situează apele UE printre cele mai sigure.


Pentru a reduce efortul administrativ al proprietarilor de ambarcațiuni, pentru a clarifica regulile care se suprapun și pentru a răspunde progresului tehnologic din acest domeniu, Comisia a propus în 2016 actualizarea și simplificarea acestor reguli, fără să facă compromisuri privind standardele de siguranță.


Parlamentul și Consiliul au fost de acord în luna iunie să modernizeze trei directive privind înregistrarea pasagerilor, standardele tehnice pentru ambarcațiunile utilizate să ofere servicii naționale pentru pasageri și inspecțiile pentru feriboturi și aparate de mare viteză.


Dezbatere: marți, 3 octombrie

Vot: miercuri, 4 octombrie

Procedură: procedură legislativă ordinară (vot în prima lectură)

#EUTransport