„UE nu trebuie să accepte deteriorarea situației drepturilor omului în Belarus“

UE nu trebuie să rămână pasivă în contextul deteriorării situației drepturilor omului în Belarus, a spus eurodeputatul polonez Jacek Protasiewicz de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), șeful delegației parlamentare pentru relațiile cu această țară, la o săptămână după ce miniștrii de externe UE au impus noi sancțiuni și restricții de călătorie Belarusului. Parlamentul a votat joi, în plen, o rezoluție ce sprijină decizia Consiliului.

Jacek Protasiewicz
Jacek Protasiewicz: „UE nu trebuie să accepte deteriorarea situației drepturilor omului în Belarus“

Domnul Protasiewicz - vicepreședinte al Parlamentului European - ne-a vorbit despre situația din Belarus înaintea votului.


Ce încearcă să realizeze rezoluția?


Rezoluția arată sprijinul Parlamentului European pentru decizia luată vinerea trecută de miniștrii de Consiliul pentru Afaceri Externe de a extinde sancțiunile împotriva Belarusului. Acestea se vor aplica și la nivel economic, așa cum a cerut Parlamentul European de ani de zile, nereducându-se doar la nivel diplomatic și vize.


Am amânat adoptarea rezoluției cu două săptămâni, sperând că probabilitatea adoptării acestora va aduce după sine o reacție pozitivă din partea guvernului belarus privind prizonierii politici și drepturile omului - care se află în centrul atenției Parlamentului European. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic. 


Credeți că sancțiunile împotriva Belarusului au fost eficiente?


Cred că eficiența a fost redusă, deoarece sancțiunile s-au limitat la nivel diplomatic. Din februarie, când miniștrii au început să se gândească la sancțiuni economice, am văzut că Minsk-ul reacționează diferit. Acest lucru arată că sancțiunile economice reprezintă o amenințare și o îngrijorare reale pentru guvernul belarus.


Belarusul are nevoie de o cooperare economică cu UE mai mult decât are nevoie UE de Belarus. De aceea, cred că sancțiunile vor aduce rezultate pozitive mai degrabă decât negative.


Câteva țări, precum Letonia și Slovenia, sunt rezervate în impunerea de sancțiuni economice Belarusului. De ce apar aceste diviziuni în Consiliu?


Aceste state au spus clar că sancțiunile vor face rău propriilor companii. Dar nu putem fi pasivi și nu putem accepta deteriorarea situației drepturilor omului în Belarus - o țară vecină.


Nu ne așteptăm la o schimbare revoluționară, peste noapte, de la regimul autoritar actual la o guvernare democratică. Cererea principală este ca prizonierii politici să fie eliberați și ca regimul să nu-și mai hărțuiască propriii cetățeni.


Cum au schimbat recentele execuții din Belarus (ale unor persoane acuzate de un atac terorist la metroul din Minsk) poziția Parlamentului European față de regimul Lukașenko?


Mulți deputaţi europeni au fost șocați de faptul că execuțiile au avut loc într-un mod crud, chiar dacă în timpul procedurii juridice au apărut întrebări și în ciuda apelurilor din partea comunității internaționale. Este un semn clar că regimul de la Minsk nu este pregătit să comunice și un motiv în plus ca rezoluția parlamentară să fie critică la adresa situației din Belarus.