După austeritate, creștere: dezbatere în plen privind criza economică

Nevoia imperioasă de măsuri de promovare a creșterii și combatere a nivelului dezastruos al șomajului, în special în rândul tinerilor, a dominat dezbaterea deputaţilor europeni cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pe 18 aprilie, la Strasbourg. Mulți eurodeputați au subliniat costurile sociale ale crizei, exprimând rezervări în privința supraviețuirii monedei euro, cel puțin în forma sa actuală.

José Manuel Barroso, Joseph Daul, Hannes Swoboda, Guy Verhoftstadt, Rebecca Harms, Martin Callanan, Nigel Farage, Gabriele Zimmer și Bruno Gollnisch
José Manuel Barroso, Joseph Daul, Hannes Swoboda, Guy Verhoftstadt, Rebecca Harms, Martin Callanan, Nigel Farage, Gabriele Zimmer și Bruno Gollnisch

Președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, a prezentat două inițiative ale Comisiei, cerând „statelor membre să progreseze rapid și să facă pașii necesari“. Prima inițiativă - pachetul privind ocuparea forței de muncă - sugerează încurajarea IMM-urilor, crearea unor orientări politice pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea economiei „verzi“ și a serviciilor de sănătate. A doua inițiativă, care are scopul de a sprijini Grecia, va „introduce acțiuni prioritare de la ocuparea tinerilor până la reforma fiscală, care ar trebui să deblocheze creșterea și să ducă la crearea de locuri de muncă“, a arătat domnul Barroso. „Trebuie să facem toate eforturile pentru implementarea cadrului adoptat în octombrie. Comisia nu va ezita să forțeze statele membre să facă acest lucru“, a adăugat dumnealui.


Liderul Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat), francezul Joseph Daul, a spus că Uniunea Europeană a făcut un lucru bun stabilizând economia de la declanșarea crizei financiare. „Ne-am echipat cu mecanisme disciplinare consolidate, care erau necesare“ pentru a „redeveni credibili“. Domnul Daul a subliniat nevoia unei „logici noi a creșterii“ cu accent pe IMM-uri. „Trebuie să le ajutăm, să le sprijinim, astfel ca băncile să le finanțeze“ și „să reducem birocrația“, care, conform domnului Daul, costă 40 de miliarde de euro pe an.


„Vedem prea multă austeritate și prea puțină securitate“, a spus austriacul Hannes Swoboda, liderul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Dumnealui a insistat asupra nevoii de a încuraja și creșterea, nu numai austeritatea, cerând ca pachetului pentru ocuparea forței de muncă să i se dea forță juridică, deoarece „încă facem prea puțin pentru ocuparea forței de muncă“ și prea mulți tineri șomeri își pierd încrederea. „Declarațiile nu sunt suficiente“, a arătat domnul Swoboda.


Liderul liberal belgian, Guy Verhofstadt, a spus că, în ciuda introducerii măsurilor de austeritate și a cumpărării datoriilor suverane, criza nu s-a terminat. Criza nu poate fi depășită decât printr-o abordare structurală duală, care să includă lansarea obligațiunilor pentru proiecte și punerea în comun a datoriilor, lucruri care ar deplasa povara de la cetățeni către deținătorii de obligațiuni. Dumnealui a mai criticat și plătirea de fonduri electorale principalelor partide politice în Grecia.


Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania) s-a declarat dezamăgită de absența președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pe care ar fi vrut să îl întrebe despre strategia „contraproductivă“ a băncii din ultimii doi ani. Dumneaei a criticat faptul că miliarde de euro s-au cheltuit pentru salvarea băncilor fără un impact asupra economiei reale. Conform doamnei Harms, BCE nu a cheltuit banii cum trebuie.


Martin Callanan (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Regatul Unit) a spus că zona euro are aceleași probleme pe care le-a avut și înainte și că a „venit timpul ca liderii europeni să ia o decizie“. „Greciei ar trebui să i se permită să părăsească zona euro“, a adăugat dumnealui.


„Moneda euro este condamnată“, a spus Nigel Farage (Europa Libertății și a Democrației, Regatul Unit). „Nimeni nu vă crede când spuneți că dacă rămânem împreună vom depăși criza“, a spus domnul Farage președintelui Barroso, adăugând că speră că Fondul Monetar Internațional nu va mai da bani UE.


Eurodeputata Gabriele Zimmer (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Germania) a arătat că nu oamenii sunt ajutați, ci piețele. „Nu a fost bine că am consolidat economia ignorând viața oamenilor de rând. Ar trebui să facem invers. […] Ar trebui să trimiteți oameni în Grecia și Portugalia să vadă ce se întâmplă“, a spus dumneaei președintelui Barroso.