Drogurile sintetice schimbă piața drogurilor din Europa

Folosite din ce în ce mai mult, drogurile sintetice schimbă tendința drogurilor în Europa. În timp ce consumul de canabis și cocaină stagnează, noile substanțe psihoactive devin din ce în ce mai populare, în special în rândul tinerilor, arată ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie. Deputaţii europeni de la comisia pentru libertăți civile au discutat marți cu experți în domeniu situația drogurilor în Europa.

Drogurile sintetice schimbă piața drogurilor din Europa ©Belga/ANP/L. Van Lieshout
Drogurile sintetice schimbă piața drogurilor din Europa ©Belga/ANP/L. Van Lieshout

Canabisul rămâne cel mai consumat drog, cocaina situându-se pe locul doi, în timp ce consumul de heroină scade. Se estimează că anul trecut 23 de milioane de persoane (cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani) au consumat canabis, 4 milioane cocaină, 2 milioane Ecstasy și 2 milioane amfetamine.


Drogurile sintetice


Drogurile sintetice sunt substanțe psihoactive nereglementate, care au efecte similare drogurilor controlate. Sunt disponibile pe internet, fiind vândute ca substanțe chimice pentru cercetare, săruri de baie sau alimente. În fiecare săptămână apare pe piață substanță nouă.


„Piața drogurilor este dinamică, inovatoare și se adaptează ușor. Pentru combaterea acestei probleme sunt necesare investiții înțelepte“, a spus directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie Wolfgang Götz.


Strategia UE


Strategia UE în domeniul drogurilor pe perioada 2005-2012 cere o evaluare a riscului și un sistem de avertizare asupra noilor substanțe detectate. Noua strategie - pe perioada 2013-2020 - este în curs de elaborare și se concentrează pe reducerea cererii și ofertei și ameliorarea cooperării internaționale în combaterea drogurilor.


„Dependența de droguri trebuie abordată în contextual celorlalte dependențe“, a arătat în cadrul dezbaterii italianul Salvatore Iacoliono de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Birgit Sippel (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Germania) a adăugat că „nu avem neapărat nevoie de legi noi, ci de o coordonare mai eficientă a politicilor existente; trebuie să ne concentrăm pe prevenire“.