Danemarca, Irlanda și Regatul Unit: de 40 de ani în UE

Luna aceasta se împlinesc 40 de ani de la aderarea Danemarcei, Irlandei și Regatului Unit la Uniunea Europeană. În acea perioadă, economia nu creștea foarte rapid, extinderea reprezentând modul perfect de revitalizare a organizației. Parlamentul European a primit atunci 58 de membri noi, numărul deputaților crescând cu 40%. Câțiva eurodeputați ne-au vorbit despre cum a evoluat țara lor ca membră a UE și cum văd viitorul acesteia.

Harta primei extinderi la Parlamentarium
Harta primei extinderi, la Parlamentarium

Anne Jensen (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Danemarca), Jim Higgins (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Irlanda) și David Martin (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit) au lăudat impactul aderării țării lor la UE. Aceasta a încurajat economia și a apropiat țările lor de vecinii europeni. Provocarea acum este felul în care pot fi ameliorate aceste realizări, au mai spus eurodeputații.


Anne Jensen: Aderarea la UE acum 40 de ani a fost în interesul național al Danemarcei, nu în ultimul rând datorită exporturilor agricole mari către Marea Britanie. De atunci, economia daneză a profitat de piața unică UE și a evoluat către o economie modernă și deschisă, bazată pe exporturile industriale către celelalte state membre. Provocarea viitoare este de a elimina excepțiile acordate țării (opt-outs) pentru integrarea deplină în UE.


Jim Higgins: Irlanda a contribuit semnificativ, dar a și beneficiat de statutul de membru EU. Piața unică a permis micii noastre națiuni să devină parte a celui mai mare bloc comercial din lume. Un rezultat clar al aderării la UE a fost creșterea semnificativă a importurilor. Consumatorii irlandezi au beneficiat de creșterea competitivității, prin urmare a calității și valorii serviciilor și bunurilor. Fondurile UE au fost cheie pentru infrastructura irlandeză și dezvoltarea regională.


Cum piețele lumii cresc și aduc prosperitate, dezvoltarea unor acorduri comerciale vor fi cheie pentru viitorul UE. Cercetarea și inovarea vor fi încurajate pentru ca firmele europene să poată face față scenei mondiale. Dezvoltarea uniunii bancare va asigura consolidarea monedei euro și crearea unui mediu mai stabil pentru investiții și crearea de locuri de muncă. În rândul cetățenilor se va dezvolta sentimentul identității europene.


David Martin: De când a aderat la Uniunea Europeană, Regatul Unit a devenit dintr-o țară cu mentalitate insulară și trecut imperial o țară foarte activă în cel mai atractiv proiect politic din istoria umană: acela de a face imposibil războiul dintre statele membre. Am evoluat de la o țară cu diviziuni de clasă clare la o societate a democrației sociale europene.  


Cred că UE a evoluat în salturi mari: Tratatul de la Roma, garanția păcii, posibilitatea de a trăi și lucra în alt stat membru, moneda unică, unificarea estului și vestului Europei. Am făcut un drum lung. Mai sunt multe de făcut, în ceea ce privește dezvoltarea și egalitatea socială, dar cred că vor exista multe uniuni în lume care se vor forma după modelul UE.

Mai multe informaţii