Ce s-a întâmplat în plen în aprilie

Programul pentru Cipru și schimbarea constituției Ungariei au fost în centrul atenției la Parlamentul European săptămâna aceasta. Deputaţii europeni au mai luat decizii importante privind comercializarea cotelor de emisii de CO2 și reforma bancară pentru asigurarea stabilității sistemului financiar european.

Carousel

Deputaţii europeni au cerut revizuirea fondurilor partidelor politice UE pentru ameliorarea vizibilității acestora. Orice donație de peste 1.000 de euro trebuie făcută publică. Alegerile europene ar trebui să aibă loc anul viitor pe 22 -25 mai, a spus luni comisia pentru afaceri constituționale.


Deputații au votat marți împotriva suspendării tranzacționării unei părți din cotele de emisii CO2. Majoritatea a fost de părere că interferența în fluxul creditelor ar clătina încrederea în sistemului european de comercializare a cotelor de emisii. Deputații au aprobat și excluderea temporară a zborurilor intercontinentale din acest sistem.


Deputaţii europeni au mai aprobat interzicerea practicii de aruncare în mare a peștilor prinși din greșeală - pentru 35 de specii din regiunea dintre Marea Nordului și Marea Baltică. Interdicția va intra în vigoare treptat între 2014 și 2016 și este prima de acest fel.


Banca Centrală Europeană ar trebui să facă mai mult pentru ca împrumuturile ieftine pe care le oferă să ajungă în economia reală. Banca trebuie să fie mai transparentă, mai spune o rezoluție aprobată miercuri.


Toate instituțiile și agențiile UE au primit descărcarea de gestiune pentru bugetele 2011. Deputaţii europeni au amânat descărcarea pentru Consiliu din cauza lipsei cooperării.


Mulți deputaţi europeni și-au manifestat îngrijorarea legată de compatibilitatea schimbărilor la constituția Ungariei cu dreptul UE. Alții au spus că dezbaterea este „sterilă“ și că ar trebui examinată și legislația din alte state UE.


Deputaţii europeni s-au declarat nemulțumiți de abordarea programului pentru Cipru, criticând Eurogrupul pentru comunicarea defectuoasă, Comisia pentru că nu a apărat economiile asigurate și o parte din politicieni pentru standardele duble.


De la 1 ianuarie 2014 va intra în vigoare în UE o reformă bancară extinsă. Schimbările votate de Parlamentul European vor limita bonusurile bancherilor și vor întări cerințele privind capitalurile băncilor.


Președintele irlandez Michael D. Higgins a făcut la Parlamentul European un avertisment legat de soluțiile economice neadecvate și a cerut o mai mare responsabilitate democratică în politica economică.


Deputații au votat marți deschiderea serviciilor conexe pe marile aeroporturi din UE pentru o mai mare competiție, prin creșterea numărului minim de prestatori.

Mai multe informaţii