ACTA: rolul Parlamentului European  

 
 

Distribuiți această pagină: 

ACTA nu va putea intra în vigoare, fără aprobarea Parlamentului European. ©MONKEY/Belga 

Joi, 26 ianuarie 2012, reprezentanți din 22 de state membre UE și Uniunea Europeană au semnat la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Tratatul nu va putea intra, însă, în vigoare, fără aprobarea Parlamentului European.

Scopul Acordului Comercial Anti-Contrafacere (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția) este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online și de a combate contrafacerea și pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică și filme.


Comisia Europeană și-a publicat ultima propunere pe 24 iunie 2011. Comisia parlamentară responsabilă cu acest text este cea pentru comerț internațional. Alte patru comisii vor prezenta opinii: comisiile pentru dezvoltare, industrie, cercetare și energie, afaceri juridice și libertăți civile.


Abia după ce este discutată și votată în comisii, propunerea poate fi dezbătută și votată în plen. Comisia pentru dezvoltare a început deja discuțiile, celelalte comisii urmând să înceapă lucrările în curând.


În cadrul acestui proces, Parlamentul European, comisiile și serviciile sale vor organiza seminarii și reuniuni cu experți, reprezentanți ai societății civile și alte părți vizate, pentru ca toate opiniile să fie ascultate. Un studiu făcut de experți externi este deja disponibil.