Marc Tarabella: Scopul nostru este folosirea mai eficientă a banilor publici 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Marc Tarabella despre achizițiile publice 

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor va vota joi noul pachet de reguli privind achizițiile publice. Acestea reprezintă 19% din PIB-ul anual al UE. Raportorul Marc Tarabella (S&D, Belgia) ne-a vorbit despre noua legislație, care dorește o folosire mai eficientă și mai transparentă a banilor publici, ajutând în același timp autoritățile publice în achiziționarea bunurilor sau serviciilor.

Care sunt problemele abordate în acest pachet?


Principalul criteriu pentru alegerea furnizorului nu mai este cel mai mic preț, ci cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. Este un lucru important, deoarece ajută la evitarea ofertelor care sunt ieftine doar pentru că reduc calitatea.


Există și un capitol important despre subcontractare, deoarece banii publici se pierd de multe ori în lanțurile de sub-contracte. Este responsabilitatea statelor membre de a merge mai departe și de a cere aceeași transparență și același nivel de informare în restul lanțului.


Regulile includ respectarea directivelor UE, a legilor naționale și a acordurilor colective de muncă în acordarea contractelor. Companiile care nu respectă aceste reguli trebuie excluse din licitație.


Cine va beneficia de noile reguli? Vor avea IMM-urile un acces mai bun la achizițiile publice?

Regulile aduc o simplificare; companiile mici nu mai sunt obligate să transmită o grămadă de documente înaintea începerii procedurii. Dar pot obține informații și candida electronic. Este un lucru atractiv pentru companiile mici, care sunt prea puțin implicate pe piața publică. Am dorit ca acestea să participe mai mult deoarece este bine pentru economie. Reducerea poverilor administrative este o ameliorare importantă.


Regulile arată importanța inovării. Cum poate fi aceasta încurajată și mai mult de către autoritățile publice?


Nu putem spune că dorim o cheltuire mai eficientă care să fie în serviciul cetățenilor și economiei europene decât dacă rezervăm un spațiu privilegiat inovării. Am introdus o procedură specială care se asigură că autoritățile publice preferă parteneriate cu firme inovatoare, pentru o economie mai eficientă.


Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor va vota pachetul de legi pe 5 septembrie, de la 15.50 CET.