PE consolidează normele împotriva manipulării piețelor financiare 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Arlene McCarthy: Rămân multe de făcut pentru restaurarea încrederii în bănci și sectorul financiar.  

Informațiile privilegiate și manipularea piețelor au îmbogățit câțiva bancheri, dar au slăbit stabilitatea sistemului financiar. În multe cazuri, a fost necesară apelarea la banii contribuabililor pentru salvarea băncilor care și-au asumat riscuri prea mari. Marți, 10 septembrie, deputații europeni au dezbătut și votat norme mai dure împotriva acestor abuzuri. Raportoarea Arlene McCarthy (S&D, Regatul Unit) spune că noua legislație este cheie în controlarea piețelor financiare.

Un exemplu de folosire privilegiată a informațiilor – informații care nu sunt disponibile pentru public – este cumpărarea acțiunilor unei companii când se știe la nivel intern că alt grup va lansa o ofertă de achiziționare pentru cumpărarea acesteia. Când aceste informații devin publice, valoarea acțiunilor companiei crește brusc, astfel încât cei care au cumpărat deja acțiuni au un profit major.


„Rămân multe de făcut pentru restaurarea încrederii în bănci și sectorul financiar. Trebuie să facem ca economia reală să funcționeze din nou și să garantăm protecția consumatorilor pe piața financiară”, a spus raportoarea McCarthy.


Eurodeputata și Parlamentul mai lucrează și asupra unei directive ce propune sancțiuni penale pentru cei implicați în manipularea piețelor.