Sfârșitul taxelor de roaming în UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Din 15 iunie, folosirea telefonului mobil în alt stat UE va costa la fel ca atunci când îl folosiți acasă.

Nu mai trebuie să puneți telefonul în „mod avion“, când călătoriți în Europa! Din 15 iunie puteți apela, trimite mesaje text sau naviga pe Internet în străinătate la aceeași rată ca și în țara dumneavoastră.

 

O luptă lungă

 

Uniunea Europeană a reglementat pentru prima dată în 2007 tarifele de roaming prin stabilirea unor plafoane pentru comunicațiile în străinătate. La acel moment, prețurile erau mult mai mari decât cele din trecutul recent. Un apel din străinătate costa 1,63 euro pe minut în 1998, față de 19 de cenți în 2014 și nu mai mult de 5 cenți în 2016.

 

În 2013, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă de a elimina complet tarifele de roaming pentru europenii care se deplasează într-un alt stat membru.

Eliminarea tarifelor de roaming reprezintă restabilirea libertății cetățenilor de a se deplasa și de a se simți ca acasă, de a nu fi nevoiți să plătească să treacă frontiera, de a considera că se află acasă în Europa.

Viviane Reding, fost comisar european pentru societatea informațională și media 
Partajați acest citat: 

În timpul negocierilor, Parlamentul și guvernele UE în cadrul Consiliului au ajuns la un acord cu privire la tarifele en gros ale roamingului, adică prețul pe care un operator îl plătește altuia pentru utilizarea rețelei sale.

 

Grație presiunilor eurodeputaților, plafoanele pentru prețurile en gros de roaming sunt semnificativ mai mici decât cele propuse de Comisia Europeană.

 

De asemenea, Parlamentul a insistat că legislația să nu acopere o perioadă limitată de timp petrecută în străinătate, ci să se bazeze pe principiul „utilizării corecte.“

 

Cu alte cuvinte, atâta timp cât un utilizator petrece mai mult timp folosind telefonul în țara sa de origine decât o face în străinătate, acesta poate beneficia de tarife naționale în roaming ori de câte ori vrea, în cadrul Uniunii Europene.

 

În scopul de a lupta împotriva abuzurilor, inclusiv subscrierea de către un utilizator la un abonament într-o altă țară unde prețurile sunt mai mici, furnizorul poate cere acestuia să clarifice situația, sau poate percepe o taxă suplimentară în cazul în care utilizarea telefonului în străinătate depășește utilizarea în interiorul țării.

Grație hotărârii Parlamentului European, vom călători în toată Europa fără teama de a primi facturi surpriză.

Pilar de Castillo Vera, raportoarea Parlamentului 
Partajați acest citat: 

Este de reținut faptul că Islanda, Norvegia și Lichtenstein, de asemenea, vor elimina taxele de roaming din 15 iunie.

Grație unui regulament al UE referitor la portabilitatea transfrontalieră, care va intra în vigoare la începutul anului 2018, puteți accesa conținut online, cum ar fi filme, seriale sau muzică în străinătate dacă ați achiziționat un abonament în țara de origine.

Urmăriți interviul nostru cu Viviane Reding, fost comisar european pentru societatea informațională și mass-media și acum eurodeputată pentru Luxemburg.