Inteligența artificială: algoritmii ascunși care ne modelează viețile 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Algoritmii afectează orice, de la știrile pe care le citim, până la publicitatea ce ne este oferită, dar majoritatea oamenilor nu știu prea multe despre aceștia.

Modul în care inteligența artificială și algoritmii influențează informațiile la care avem acces a fost discutat în Parlament pe 21 noiembrie în cursul conferinței anuale STOA. STOA oferă membrilor Parlamentului European studii și informații independente, de înaltă calitate și științific imparțiale, care ajută la evaluarea impactului noilor tehnologii.

Ce sunt algoritmii

Algoritmii sunt un set de reguli și instrucțiuni, de obicei exprimate în cod informatic, concepute pentru a rezolva o problemă. Aceștia pot fi aplicați la orice, de la asistență medicală la ocuparea locurilor de muncă.

În timpul discursului sau, Nello Cristianini, profesor de inteligență artificială la Universitatea din Bristol, a subliniat valoarea algoritmilor datorată potențialului lor de a influența comportamentul oamenilor. „Comportamentul oamenilor poate fi previzibil pe baza comportamentului lor din trecut”, a spus dumnealui. „Putem prezice ce vom face majoritatea dintre noi în situații tipice. Acest lucru poate fi, desigur, folosit pentru a construi mașini care să imite comportamentul oamenilor”.

Acești algoritmi afectează viața noastră zilnic, dar majoritatea oamenilor știu puțin despre modul în care funcționează, deoarece algoritmii pot fi foarte complicați. De asemenea, pot fi părtinitori din cauza modului în care au fost programați sau din cauza datelor utilizate pentru a-i instrui.

Nevoia de transparență

Președinta STOA, Eva Kaili, deputată elenă de la S&D, a discutat în cadrul conferinței anuale despre modul în care algoritmii pot influența totul, de exemplu prin newsfeed-urile furnizate pe platforme precum Google sau Facebook.

„Dacă nici măcar nu știm cum sosesc aceste decizii de la algoritmi în știrile noastre, cum putem evalua calitatea acestor decizii?”, a spus dumneaei.

Provocări

Cu toate acestea, obținerea unei transparențe mai mari este departe de a fi singura provocare care implică algoritmii.

Michail Bletsas, de la MIT Media Lab, a declarat deputaților: „Transparența însăși nu va rezolva nimic decât dacă aveți oameni care înțeleg cu adevărat ce se întâmplă.” Dumnealui a adăugat că „inteligența artificială este peste tot, veți fi surprins de cât de multe aplicații este folosită.”

Domnul Bletsas a continuat: „Suntem la sfârșitul unei revoluții tehnologice și acum trebuie să adunăm piesele și să construim pe baza rezultatelor acelei revoluții”.

Domnul Michiel Kolman, de la Asociația Internațională a Editorilor și Elsevier, a subliniat că și mașinile au avut restricții: „Există posibilități de a păcăli mașinile într-o manieră diferită de cea folosită pentru a păcăli oamenii”.