UE în spațiu: susținând programe spațiale precum Galileo și Copernicus 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Comunicațiile, agricultura, monitorizarea dezastrelor și salvarea vieților umane pe mare nu ar fi posibile fără o tehnologie spațială funcțională. Detalii despre UE și spațiu în infografic.

Infografic: cifre despre programele spațiale UE 

Deputații europeni de la comisia pentru industrie, transport și energie au adoptat pe 21 noiembrie un proiect de raport al deputatului italian Massimiliano Salini (PPE) privind instituirea programului spațial al Uniunii și a Agenției Uniunii Europene pentru Programul spațial.

Bugetul de 16 milioane de euro propus pentru perioada 2021-2027 acoperă programe precum Galileo, Copernicus și Cunoașterea situației spațiale.

„Sectorul transportului modern, mai sigur, competitiv, eficient și durabil este profund interconectat cu sectorul spațial. Sistemul de navigație și observarea Pământului îmbunătățesc performanța serviciilor de transport, care vor aduce multe beneficii la nivel mondial și european”, ne-a explicat raportorul Salini.

Conform dumnealui, „o gestionare mai eficientă a traficului va reduce emisiile și va aborda problema schimbărilor climatice, o utilizare sporită a dronelor va îmbunătăți serviciile de livrare și poștale, o mai bună urmărire a traficului aerian va duce la reducerea numărului de zboruri anulate și a zgomotului”.

Tehnologia spațială este indispensabilă pentru servicii importante de care depind cetățenii europeni și poate juca un rol crucial în abordarea eficientă a noilor provocări, cum ar fi schimbările climatice, controlul frontierelor și securitatea cetățenilor Uniunii. Dar niciunul dintre statele membre nu are capacitatea de a gestiona singur această tehnologie.

„Noul program spațial pariază pe Europa și își propune să consolideze poziția de lider mondial a acesteia în domeniile observării Pământului, navigației și cercetării tehnologice. Deși Europa este în prezent cea de-a doua putere spațială din lume, trebuie să promovăm o cooperare din ce în ce mai intensă dacă dorim să ne păstrăm poziția de lider. Aceasta are o importanță majoră în contextul în care puterile spațiale tradiționale rămân foarte active și, în același timp, apar noi jucători care provoacă din ce în ce mai mult competitivitatea sectorului spațial european”, a arătat domnul Salini.

Sentinel-2B face parte din misiunea de monitorizare a mediului, Copernicus ©ESA–Stephane Corvaja, 2017