Parlamentul votează reguli pentru a reduce riscurile din sectorul bancar  

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul a adoptat reguli pentru consolidarea zonei euro pentru a preveni viitoarele crize financiare, oferind uniunii bancare mai multă forță economică.

Deputații europeni doresc să reducă riscul unei alte crize financiare  

Criza financiară globală a declanșat numeroase inițiative politice noi menite să prevină și să țină cont de viitoarele crize. În Europa, unde aceasta a devenit o criză a datoriilor bancare și suverane, aceasta a condus la crearea uniunii bancare în zona euro. Liderii europeni au convenit că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să supravegheze cei mai importanți creditori din zona euro, să creeze un registru unic și să centralizeze fonduri pentru a face față viitoarelor crize bancare. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă muncă pentru desăvârșirea uniunii bancare.

Parlamentul a adoptat reguli referitoare la planul de salvare a băncilor ce au fost propuse de către Gunnar Hökmark (PPE, Suedia). Acesta afirmă că, în cazul unei crize, statele membre trebuie să se asigure că instituțiile financiare pot absorbi suficiente pierderi, astfel încât impactul asupra stabilității financiare și asupra contribuabililor să fie minim.


„Noile cerințe vor reduce riscurile din sistemul financiar, dar, în același timp, am reușit să ne asigurăm că băncile vor putea juca un rol activ în finanțarea investițiilor și a creșterii economice”, a spus domnul Hökmark.


Dosarele subliniază, de asemenea, importanța de a avea autorități competente ce pot interveni în timp util, pentru a ajuta o instituție în cazul în care aceasta trece printr-o situație financiară de criză.

Alte două rapoarte ale deputatului Peter Simon (S&D, Germania) subliniază faptul că finalizarea uniunii bancare este necesară pentru crearea piețelor transfrontaliere în care clienții pot beneficia de efectele pozitive ale unui sistem bancar european integrat. În momentul de față, este puțin atractiv pentru o bancă situată într-o țară din zona euro să-și extindă activitatea către o altă țară, fiind mult mai simplu să o facă doar pe plan intern.


„Diversitatea sectorului bancar european este protejată prin reducerea birocrației pentru băncile europene mici, regionale și pentru cele care nu își asumă riscuri mari, care nu își pot permite departamente largi de conformitate sau consultanți externi", a declarat domnul Simon.


Conform deputatului german, comitetul european pentru riscuri sistemice al BCE ar trebui să joace un rol mai important în coordonarea cu statele membre a măsurilor ce vor fi luate în considerare atunci când riscurile din sectorul financiar sunt „sistematice”. Criza financiară din Europa a arătat că politicile autorităților de a preveni și rezolva dezechilibrele din instituții au fost inadecvate.


„Parlamentul a reușit să se asigure că, în viitor, băncile vor trebui să evalueze riscurile legate de mediu și de problemele sociale și să ia măsuri pentru a aborda în mod corespunzător astfel de riscuri”, a adăugat Simon. „Acest lucru va crea în mod clar un sector financiar și bancar mai durabil în UE”, a arătat dumnealui.


În cadrul noii legislaturi, instituțiile europene vor lucra la felul în care ar trebui să arate schema de asigurare a depozitelor europene, pentru a completa uniunea bancară.