Săptămâna PE: PRISM, zona euro, ocuparea forței de muncă 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul se reunește în cadrul comisiilor, la Bruxelles 

Supravegherea comunicațiilor UE de către serviciile secrete SUA se va afla în centrul atenției săptămâna aceasta, în cadrul unei audieri privind programul PRISM. Deputații europeni vor aborda și sănătatea economiei europene cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Tot săptămâna aceasta va fi votat un nou program UE pentru sprijinirea creării de locuri de muncă și a incluziunii sociale.

Comisia pentru libertăți civile va găzdui joi o serie de audieri ce examinează activitatea Agenției de Securitate Națională SUA (NSA) în Europa. Eurodeputații vor discuta cu jurnaliști care au divulgat informații legate de supravegherea comunicațiilor electronice în lume. Discuțiile vor fi transmise în direct. Puteți participa la dezbatere pe Twitter cu #NSA, #PRISM și #EUdataP.


Joi, membrii comisiei pentru afaceri economice și monetare vor pune președintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, întrebări despre ultimele dezvoltări economice. Se estimează că Grecia va fi una din temele dezbaterii.


În urma succesului negocierilor cu statele membre, comisia pentru ocuparea forței de muncă va vota joi un program UE pentru sprijinirea creării de locuri de muncă, facilitarea mobilității muncitorilor și combaterea excluziunii sociale.


Comisia pentru piața internă va adopta joi noi reguli pentru achizițiile publice, pentru eficientizarea cheltuielilor publice. Sectorul apei va fi exclus din noua legislație.


„Europa creativă” este un nou program UE care reunește programele MEDIA, Cultură și MEDIA Mundus pe perioada 2014-2020. Deputații de la comisia pentru cultură vor vota asupra acestui program joi.


Slovenia, Croatia și Austria au fost afectate de inundații în 2012, suferind pagube materiale substanțiale. Joi, comisia pentru bugete va vota asupra ajutorului financiar către cele trei țări de la Fondul European de Solidaritate.


Deputații se vor reuni în plen la Strasbourg între 9 și 12 septembrie. În cadrul sesiunii, președintele Comisiei va ține un discurs despre starea Uniunii. Pe ordinea de zi se mai află bugetul UE pe 2014-2020, directiva tutunului, supravegherea bancară și biocombustibilii.


Vineri și sâmbătă, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, va participa la conferința președinților parlamentelor G8, la Londra.