Pentru un semestru european mai transparent 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Elisa Ferreira 

Ciclul de coordonare a politicilor economice – semestrul european – trebuie să fie mai transparent și să implice atât Parlamentul European cât și parlamentele naționale, a spus pe 17 septembrie portugheza socialistă Elisa Ferreira, responsabilă cu opinia Parlamentului asupra implementării recomandărilor UE pentru statele UE. Eurodeputați și parlamentari naționali s-au reunit în cadrul comisiei pentru afaceri economice pentru a schimba opinii despre cum s-a derulat procesul până acum.

„Țările trebuie să își asume responsabilitatea recomandărilor specifice, iar calitatea acestora din urmă trebuie revizuită”, a spus raportoarea Elisa Ferreira (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Portugalia). „Trebuie să acceptăm faptul că statele nu pot să acționeze conform propriei voințe, datorită impactului pe care îl pot avea asupra celorlalte țări”, a adăugat dumneaei.


Răspunzând parlamentarilor naționali care au pus sub semnul întrebării necesitatea respectării recomandărilor, francezul Jean-Paul Gauzès, responsabil cu acest raport din partea PPE, a spus: „trebuie să fiți conștienți de faptul că aceste recomandări, care au fost inițiate de Comisie, au fost aprobate de Consiliul UE. Dacă statelor membre nu le plac recomandările, trebuie să obiecteze înainte să le aprobe”.


Concentrându-se pe mecanismele de participare în ciclul semestrial, parlamentarii naționali au cerut dezbateri regulate cu Parlamentul European și Comisia. Recomandările specifice pentru fiecare stat trebuie comunicate mai devreme, pentru a face posibilă clarificarea poziției fiecărei țări, au mai arătat aceștia.

Ciclul semestrului european 
  • Comisia adoptă Analiza anuală a creșterii (de obicei către sfârșitul anului), care stabilește prioritățile UE pentru anul următor 
  • șefii de stat și de guvern adoptă orientările UE pentru politicile naționale (în Consiliul European de primăvară) 
  • statele membre își prezintă planurile de reformă și măsurile pe care intenționează să le ia (în aprilie) 
  • Comisia formulează recomandări specifice pentru fiecare țară (în mai-iunie) 
  • guvernele – în cadrul Consiliului - adoptă oficial recomandările specifice fiecărei țări (sfârșitul lui iunie-iulie) 
  • statele membre folosesc recomandările în plănuirea bugetului de anul următor 
  • Parlamentul European are un rol consultativ în cadrul procesului.