Mazzoni: aproape nimeni nu a analizat impactul crizei asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Erminia Mazzoni: Comisia noastră ajută cetățenii de fiecare dată când sunt acuzații de încălcare sau aplicare neadecvată a legislației europene. 

Comisia pentru petiții, respectându-și misiunea de a da cuvântul cetățenilor, s-a alăturat deputaților Jo Leinen și Andrew Duff în dezbaterea efectelor crizei asupra cetățenilor europeni, în așteptarea unei noi convenții constituționale. Președinta comisiei, Erminia Mazzoni, ne-a acordat un interviu.

Care sunt obiectivele audierii publice de la comisia pentru petiții referitoare la impactul crizei asupra cetățenilor Europei?


Primul obiectiv este acceptarea cererilor cetățenilor. Am primit mai multe petiții referitoare la impactul crizei asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor, de aceea suntem obligați să oferim răspunsuri.


Al doilea obiectiv este analizarea în detaliu a impactului crizei asupra oamenilor de rând, deoarece politicienii și presa se concentrează de obicei asupra piețelor și aproape nimeni nu a analizat impactul asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Există mai multe chestiuni care ar trebui să fie luate în considerare de instituțiile europene și naționale, precum impactul crizei asupra drepturilor fundamentale: locurile de muncă, familia, mobilitatea.


Cum poate apăra comisia drepturile cetățenilor?


Comisia noastră ajută cetățenii de fiecare dată când sunt acuzații de încălcare sau aplicare neadecvată a legislației europene.


Ați putea să ne dați un exemplu de petiție care a inspirat procesul legislativ?


În cadrul dezbaterii privind cetățenii cu probleme de vedere, am avut rezultate la nivel internațional: modificarea tratatului privind protejarea proprietății intelectuale, care recunoaște acum drepturile persoanelor cu probleme de vedere să obțină toate publicațiile (cărți, ziare) în limbaj Braille. Cred că a fost un succes important, deoarece vizează 11% din cei 70 de milioane de europeni cu handicap.