În culise: față în față cu regizorii filmelor finaliste pentru Premiul LUX 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Valeria Golino, Felix Van Groeningen și Clio Barnard ©Belga 

Clio Barnard, Valeria Golino și Felix van Groeningen sunt regizorii filmelor care au rămas în cursa pentru Premiul pentru cinematografie al Parlamentului European. În timp ce deputații europeni vor vota filmul favorit, regizorii vă dezvăluie unde și-au găsit inspirația și care au fost provocările în realizarea filmelor.

Clio Barnard, The Selfish Giant (Uriașul egoist)


Inspirația: Am întâlnit un băiat pe care îl chema Matty și care locuia în The Arbor – o stradă din Bradford. Filmul se bazează pe relația lui cu cel mai bun prieten al său. Am citit „The Selfish Giant” propriilor mei copii când erau mici și mi-am dorit dintotdeauna să creez o versiune contemporană, realistă a acestei povești.


Provocarea: Este vorba despre pericolele excluderii copiilor, despre ce se întâmplă atunci când copiii sunt îndepărtați, când valoarea lor nu este recunoscută. Matty și prietenul lui erau copii aflați la marginea unei comunități marginalizată ea însăși – așa că știam cine vor fi copiii, dar am avut probleme în aflarea uriașului.


Valeria Golino, Miele (Miere)


Inspirația: Am citit cartea „A nome tuo” acum trei ani. Mi s-a părut o carte impresionantă. Foarte contemporană, dureroasă și provocatoare, cu un tip de caracter feminin nemaiîntâlnit în literatura și cinematografia italiană.


Provocarea: Ca actriță, să fac un pas către regizarea unui film, ar fi trebuit să fie ceva extrem de dificil, care să mă îndepărteze de la convingerile mele. Moartea și decizia de a termina cu viața… Voiam să vorbesc de aceste lucruri fără nicio ideologie, fără siguranță.


Felix van Groeningen, The Broken Circle Breakdown (Alabama Monroe)


Inspirația: Când am văzut piesa pentru prima dată, m-am gândit că este cu adevărat fantastică. Toate elementele funcționau perfect și, ca întreg, piesa a dobândit o grandoare reală. Este vorba despre un cuplu, care a pierdut un copil: de aici pleacă și merge din ce în ce mai departe. Cum vor face față durerii acest bărbat și această femeie și de ce nu mai comunică între ei?


Provocarea: Am vrut să facem cel mai bun film și pentru asta trebuie să iei decizii dificile.


Pentru interviurile integrale, faceți click pe legăturile din dreapta paginii‚ către site-ul Premiului LUX.