A început numărătoarea inversă până la alegerile europene 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Între 22 și 25 mai, cetățenii europeni vor vota noul Parlament și, prin acesta, noul președinte al Comisiei Europene. Grație noilor reguli introduse de statele membre în Tratatul privind Uniunea Europeană, alegătorii au mai multă putere decât înainte. În martie, PE a votat un raport ce subliniază legătura dintre alegeri și selectarea comisarilor și președintelui acestora. Mai multe detalii în infografic.

Alegerile europene vor avea loc între 22 și 25 mai, în funcție de legile electorale ale fiecărui stat. Alegătorii olandezi și britanici vor fi primii care vor vota. Alegătorii români vor vota pe 25 mai.


Liderii statelor membre, în cadrul Consiliului European, vor trebui să ia în considerare rezultatele alegerilor europene atunci când propun un candidat la președinția Comisiei. Acesta nu își poate prelua mandatul decât dacă este ales oficial de Parlament.


Un raport votat de PE pe 13 martie insistă asupra acestui punct și cere statelor membre să se asigure că o parte din comisari sunt selectați din deputații europeni nou aleși.