Distribuiți această pagină: 

Candidații la președinția Comisiei  

Am lăsat în urmă alegerile europene, dar multe întrebări își așteaptă, încă, răspunsul. Următoarele câteva zile vor aduce mai multă lumină: cine va fi președintele Comisiei Europene și ce partide politice vor găsi bazele comune pentru a da o formă ordinii de zi a noului Parlament. Vă prezentăm pe scurt ce urmează.

Conferința Președinților (în cadrul căreia se întâlnesc liderii grupurilor politice de la Parlament și președintele acestuia) se va reuni marți, 27 mai, pentru a discuta despre ce înseamnă rezultatele alegerilor europene pentru peisajul politic în Europa și în Parlament și despre cum vor influența acestea alegerea noului președinte al Comisiei Europene.


Pentru prima dată, în cadrul acestor alegeri, partidele politice au prezentat candidați oficiali la președinția Comisiei Europene (organul executiv al UE, responsabil cu formularea și implementarea politicilor UE aprobate de Parlamentul European și de guvernele statelor membre). În noaptea alegerilor, majoritatea acestor candidați au spus că președintele Comisiei trebuie să fie unul din ei.


Nominalizarea oficială va veni în săptămânile următoare de la Consiliul European, în cadrul căruia se reunesc șefii de state și de guverne. Marți seară, aceștia se vor întâlni în cadrul unei cine oficiale, la Bruxelles, pentru a discuta despre acest lucru. Tratatul EU arată că în alegerea lor, aceștia trebuie să țină cont de rezultatele alegerilor europene.


Candidatul numit va încerca să dobândească sprijin din partea grupurilor politice de la Parlamentul European, care va decide în perioada de sesiune 14-17 iulie dacă aprobă sau nu candidatul Consiliului. Pentru a fi aprobat, candidatul trebuie să obțină cel puțin 376 de voturi.


Este interesant și dacă se vor forma grupuri noi la Parlamentul European. Conform regulilor de procedură, pentru formarea unui grup politic este necesar un număr de cel puțin 25 de eurodeputați provenind dintr-un sfert din statele membre (adică șapte). Grupurile politice de la Parlamentul European trebuie create înaintea primei sesiuni, care va începe pe 1 iulie.


În cadrul acestei sesiuni, deputații europeni vor alege un nou președinte al Parlamentului European și vicepreședinții. Detalii în infografic.


Rezultatele preliminare publicate luni la 15.50 CET arată că PPE a obținut 213 locuri în noul Parlament, S&D 190 de locuri, ALDE 64 de locuri, Verzii 53 de locuri, ECR 46 de locuri, GUE/NGL 42 de locuri și EFD 38 de locuri. Numărul deputaților ce vin de la partide neafiliate în mandatul precedent este de 41, iar 64 de locuri sunt obținute de partide sau candidați care încă nu s-au aliniat niciunui grup existent. Rezultatele vor fi actualizate cu cifrele finale.