Distribuiți această pagină: 

O mai bună gestionare a solicitanţilor de azil, lupta împotriva terorismului şi a fraudei fiscale, protejarea drepturilor consumatorilor, precum şi a conţinutului online pe „piaţa unică digitală”, toate acestea sunt probleme care se află pe ordinea de zi a Parlamentului European în prima jumătate a anului 2017.

În plus, limitarea emisiilor și energia curată pentru cetăţenii europeni sunt dosare-cheie pentru a menţine rolul de lider al UE în lupta împotriva schimbărilor climatice. Citiți mai departe pentru a afla mai multe detalii cu privire la unele dintre aceste probleme.


Migraţia


Este de aşteptat ca Parlamentul European să voteze noul regulament Dublin în 2017. Comisia propune declanşarea automată a mecanismului corectiv de alocare atunci când se atinge un anumit număr de solicitanţi de azil. Cu toate acestea, criteriul „prima ţară în care au ajuns refugiaţii” se va aplica în continuare pentru cererile lor de azil. Deputații europeni vor să asigure recunoașterea comună a criteriilor și procedurilor de azil, precum și un mecanism obligatoriu pentru distribuirea solicitanților de azil între toate statele membre.

Pentru a urmări cele mai recente evoluții în acest sens, consultați articolele noastre despre acest subiect.

 

Lupta împotriva evaziunii fiscale


Până la sfârșitul primăverii anului 2017, comisia de anchetă care verifică spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea va da un raport despre dezvăluirile Panama Papers, scandalul de evaziune fiscală care implică companii și persoane fizice din Europa. Comisia de anchetă a fost creată în iunie 2016 pentru a evalua modul în care statele membre au luptat împotriva spălării de bani și evaziunii fiscale.


Pentru informaţii suplimentare despre acest subiect, iată articolele noastre pe această temă.

 

Terorism

 

Finalizarea directivei privind combaterea terorismului - această directivă va permite incriminarea, peste tot în UE, nu numai a atacurilor teroriste, ci şi a altor infracţiuni legate de terorism, cum ar fi călătoriile în scopuri teroriste, facilitarea unei astfel de călătorii, precum şi orice finanţare a activităţilor teroriste. Parlamentul a ajuns la un acord cu Consiliul, la finalul lunii noiembrie.Votul final în plenul PE, semnarea de către Consiliu şi intrarea în vigoare ar urma să aibă loc la începutul anului 2017.


Pentru cele mai recente informații despre acest subiect, consultaţi articolele noastre.


Piața unică digitală

Deputații europeni vor vota eliminarea nejustificată a geo-blocării, pentru a se asigura că, atunci când consumatorii cumpără produse și servicii într-o altă țară din UE, în special on-line, au aceleași drepturi ca și consumatorii cu sediul în acea țară (se bucură de aceleași prețuri, au acces la aceleaşi metode de plată), cu excepția cazurilor care au motive obiective la bază, cum ar fi TVA.

What's coming up in 2017 

Şi drepturile de autor privind conţinutul digital se află pe agenda deputaţilor. Operatorii de radiodifuziune ar obține mai ușor autorizația de a transmite programe on-line în alte state membre, lucru care ar permite celor care călătoresc să continue să urmărească emisiunile preferate în străinătate. De asemenea, companii de hosting precum YouTube, Google, Facebook sau alte site-uri de hosting video vor trebui să verifice dacă utilizatorii oferă materiale cu drepturi de autor.

Citeşte articolele noastre despre piaţa unică digitală.


Energie şi climă

Sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră este probabil cea mai mare legislație privind schimbările climatice, care urmează să fie adoptată în timpul acestei legislaturi.


Reprezintă, de asemenea, primii pași concreți pe care îi face UE pentru a se conforma cu limitele stabilite la COP21. Acesta va contribui la reducerea emisiilor şi la încurajarea industriilor să treacă la surse regenerabile de energie sau cu emisii reduse de carbon.


Energie curată pentru toţi europenii: proiectul a fost prezentat de Comisie în noiembrie 2016 pentru a atinge obiectivul ambițios de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, iar discuţiile în Parlament vor începe în 2017. Propunerile includ, printre altele, eficientizare energetică, energia regenerabilă, ecoproiectare, securitatea aprovizionării cu energie electrică și regui de guvernanţă pentru uniunea energetică.

Pentru a urmări cele mai recente evoluții, iată articolele noastre despre schimbările climatice şi uniunea energetică.