Distribuiți această pagină: 

Agendă încărcată a eurodeputaților 

Comisarul Günther Oettinger s-a întâlnit cu eurodeputații din trei comisii parlamentare, care vor să verifice dacă acesta este potrivit pentru portofoliul de resurse umane și buget de la Comisia Europeană. În plus, comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne analizează situația refugiaților din Europa, iar comisia pentru afaceri juridice va vota primele reguli pentru roboți și inteligență artificială.

Günther Oettinger a primit noi responsabilități, după ce comisarul european Kristalina Georgieva a demisionat. Comisiile parlamentare din PE au avut o întâlnire cu dumnealui, luni, pentru a afla cât de mult știe despre portofoliul său și care sunt planurile sale.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne discută, joi, punerea în aplicare a acordului cu Turcia privind refugiații și migranții, precum și ce se întâmplă cu programele de relocare. În plus, Vincent Cochetel, directorul UNHCR pentru Europa, prezintă propuneri pentru o mai bună protecție a refugiaților în UE.

Inteligența artificială și roboții sunt folosiți din ce în ce mai des. Acest lucru stă la baza unei propuneri de a avea primele norme UE care abordează problemele etice și juridice. Membrii comisiei pentru afaceri juridice votează, joi, un plan care arată necesitatea de a spori securitatea, de a introduce un cod de conduită și de a stabili cine este responsabil pentru acțiunile roboților.

De asemenea, președinția malteză a Consiliului UE va prezenta, joi, prioritațile sale pentru următoarele șase luni în fața membrilor din comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și cea pentru afaceri juridice.

Între timp, grupurile politice se pregătesc pentru sesiunea plenară de săptămâna viitoare, în timpul căreia deputații europeni vor alege un nou președinte al Parlamentului, precum și 14 vicepreședinți.