Distribuiți această pagină: 

Prioritățile legislative ale UE pentru 2017 

Uniunea Europeană se concentrează în acest an asupra rezultatelor obținute în domenii politice cheie care contează pentru toți europenii. Instituțiile UE au convenit asupra unui set de priorități, de la intensificarea comerțului electronic la protejarea mediului și consolidarea frontierelor. Aflați ce propuneri legislative majore a aprobat Parlamentul European până acum în plen.

La sfârșitul anului 2016, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au semnat pentru prima dată o declarație comună care stabilește o listă de propuneri legislative care ar trebui să beneficieze de un tratament prioritar în anul care urmează. Instituțiile UE s-au angajat să depună eforturi în șase domenii principale - ocuparea forței de muncă și creșterea economică, Europa socială, securitatea, migrația, piața unică digitală, energia și schimbările climatice. Aflați mai multe despre dosarele legislative specifice identificate în aceste domenii.


Un număr semnificativ de propuneri au trecut deja prin toate etapele procesului legislativ în Parlament. Cu privire la securitate, deputații europeni au votat să extindă domeniul de aplicare a infracțiunilor legate de terorism în întreaga UE și, prin urmare, au incriminat actele pregătitoare, cum ar fi formarea pentru a comite atacuri teroriste și călătoriile în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist. De asemenea, au fost aprobate noi norme care impun verificări sistematice în bazele de date a tuturor celor care intră sau părăsesc UE. În plus, Parlamentul a aprobat controale mai stricte privind armele de foc.


Construirea unei piețe digitale înfloritoare necesită satisfacerea cererii tot mai mari de date mobile. Având în vedere acest lucru, deputații europeni au votat pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă pentru următoarea generație de Internet mobil. De asemenea, au depășit ultimul obstacol pentru eliminarea roaming-ului pentru clienții finali prin stabilirea unor plafoane pentru taxele pe care companiile de telecomunicații le pot percepe.


Parlamentul și-a adoptat poziția privind reforma sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii, care ar trebui să îmbunătățească funcționarea pieței UE a creditelor de carbon și să stimuleze companiile să investească în tehnologii mai ecologice. Un pachet de măsuri de reducere a depozitării deșeurilor la gropile de gunoi și de stimulare a reciclării a primit, de asemenea, sprijinul deputaților europeni. Parlamentul trebuie să găsească încă un acord cu Consiliul pentru textul final al legii.


Deputații europeni negociază, de asemenea, cu statele membre, măsuri de întărire a legislației privind spălarea banilor, de garantare a securității aprovizionării cu gaze și de înființare a unei Agenții UE pentru azil cu mandat consolidat în comparație cu Biroul European de Sprijin pentru Azil deja existent.