Brexit: impactul asupra Irlandei 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul insistă asupra faptului că circumstanțele unice ale Irlandei, inclusiv chestiunea păcii în Irlanda de Nord, trebuie abordate în negocierile Brexit.

Există aproximativ 275 de treceri de frontieră terestră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, comparativ cu 137 de treceri pe întreaga frontieră estică a UE de la Finlanda la Grecia. Votul Regatului Unit din 2016 de a părăsi UE înseamnă că acești 500 de kilometri de graniță ar putea deveni în curând o frontieră externă a UE. Această chestiune cheie trebuie abordată în negocierile Brexit.

 

Atenuarea impactului asupra Irlandei

 

Imediat după declanșarea articolului 50 în martie 2017, Parlamentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele Brexit asupra Irlandei: Nord și Sud. Deputații europeni au subliniat, de asemenea, importanța menținerii acordului de pace de la Belfast, care a încheiat trei decenii de conflict în Irlanda de Nord și a fost aprobat de alegătorii din întreaga insulă în 1998.

 

Se estimează că Irlanda va fi statul membru UE cel mai afectat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar Parlamentul European a cerut să fie depuse toate eforturile pentru a atenua efectele Brexit în ambele părți ale insulei.

 

Fără o frontieră rigidă

 

Într-o rezoluție votată în Parlamentul la 3 octombrie, se estimează că deputații europeni vor încerca să evite întărirea frontierei irlandeze. După două decenii de pace relativă în Irlanda, centrele de supraveghere și punctele de control ale armatei din trecut au fost dezmembrate și zeci de mii de oameni se deplasează în fiecare zi peste granița deschisă. Nici Irlanda și nici Marea Britanie nu fac parte din spațiul Schengen.

 

Pacienți din Republică primesc radioterapie în Irlanda de Nord, în timp ce copii bolnavi din Belfast călătoresc în Dublin pentru operații cardiace. Aproximativ o treime din laptele produs în Irlanda de Nord este procesat în Republică, în timp ce 40% din carnea de pui produsă în sud este procesată la nord de graniță.

 

Berea Guinness este preparată în Dublin, dar traversează granița pentru a fi îmbuteliată și conservată înainte de a se întoarce spre sud pentru export. O piață unică a energiei electrice operează pe întreaga insulă. De la acordul de la Belfast din 1998, un organism de turism promovează atât Irlanda de Nord, cât și Republica.

 

„Nu vom permite niciodată să sufere Irlanda”

 

Adresându-se membrilor parlamentului irlandez la Dublin, pe 21 septembrie, coordonatorul Brexit al Parlamentului, Guy Verhofstadt, a declarat: „Această frontieră a creat haos, ură și violență. Așa că reducerea acesteia la o linie pe o hartă a fost o realizare crucială.” „Nu vom permite niciodată ca Irlanda să sufere în urma deciziei britanice de a părăsi UE”, a adăugat dumnealui.

 

Toți oamenii născuți în Irlanda de Nord au dreptul la cetățenia irlandeză și, prin urmare, la cetățenia UE. În rezoluția votată pe 3 octombrie, se subliniază că „niciun obstacol sau impediment” nu ar trebui să împiedice persoanele din Irlanda de Nord să-și exercite pe deplin drepturile la cetățenia UE. Parlamentul subliniază, de asemenea, că va fi necesară o soluție „unică” pentru a preveni întărirea frontierei.

 

UE a declarat că dorește să înregistreze progrese semnificative în trei aspecte specifice înainte de a începe discuțiile privind relația viitoare dintre UE și Regatul Unit: drepturile cetățenilor, soluționarea financiară și Irlanda. În rezoluția votată pe 3 octombrie, deputații au spus că acest progras nu a avut loc. Orice acord de retragere la sfârșitul negocierilor dintre UE și Regatul Unit va necesita aprobarea Parlamentului European înainte de intrarea sa în vigoare.

 

Mai multe informații despre rolul Parlamentului în Brexit.