Combaterea fraudării bugetului UE: noul Parchet European  

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul a dat pe 5 octo,brie undă verde înființării unui Parchet European pentru a intensifica lupta împotriva fraudei și utilizării abuzive a fondurilor europene.

Parchetul European va permite schimbul rapid de informații, investigații coordonate de poliție. - ©AP Images/European Union-EP 

Frauda TVA intracomunitară privează contribuabilii UE de aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Noul Parchet European va fi un organism independent al UE cu autoritatea de a investiga și de a urmări frauda UE și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE.

 

Parlamentul a încercat să instituie un Parchet European prin intermediul mai multor rezoluții, începând cu 2014. În această săptămână, deputații europeni vor ține miercuri o dezbatere și vor vota joi pentru a-și da consimțământul pentru înființarea noului organ.

 

Ce se va schimba?

 

În prezent, numai autoritățile naționale pot investiga și urmări în justiție frauda UE. Competențele lor se opresc la granițele naționale. Organismele existente ale Uniunii (precum OLAF, Eurojust și Europol) nu au mandatul de a desfășura anchete penale. Parchetul European va închide această lacună instituțională. Acesta va avea jurisdicție exclusivă la nivelul statelor participante pentru a aborda suspiciunile de comportament infracțional care intră în sfera sa de competență.

 

Ce înseamnă Parchetul European în practică?

 

Parchetul European va permite schimbul rapid de informații, investigații coordonate de poliție, înghețarea rapidă și confiscarea bunurilor, precum și arestarea suspecților dincolo de frontiere.

 

Sediul central al Parchetului European va fi la Luxemburg, cu un procuror șef și procurori din toate țările participante. În plus, vor exista procurori delegați localizați la nivel național în fiecare stat membru.

 

Cine participă?

 

Parchetul European va fi înființat prin cooperare consolidată între 20 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Slovacia și Spania. Alte state membre pot alege să se alăture în orice moment.

 

Rolul Parlamentului

 

Începând cu 2014, Parlamentul European  a adoptat mai multe rezoluții pentru a înființa un Parchet European și a subliniat importanța asigurării independenței procurorilor săi. Deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile au votat pe 28 septembrie în favoarea înființării unui Parchet European.

 

Deputații europeni au votat în plen la Strasbourg, pe 5 octombrie, propunerea de a înființa un Parchet European. Este nevoie de acordul Parlamentului înainte de adoptarea oficială a regulamentului în Consiliu. Se estimează că după aprobarea oficială sunt necesari cel puțin trei ani înainte ca Parchetul European să-și poată începe activitatea.