Premiul Saharov 2017: finaliștii 

 
 

Distribuiți această pagină: 

(de kla stânga la dreapta) Aura Lolita Chavez Ixcaquic, opoziția democratică din Venezuela și Dawit Isaak. 

Finaliștii Premiului Saharov de anul acesta au fost anunțați. Laureatul va fi selectat pe 26 octombrie de către președinte și liderii grupurilor politice.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic, opoziția democratică din Venezuela și jurnalistul suedez-eritrean Dawit Isaak sunt finaliștii de anul acesta ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare din 10 octombrie.

Finaliștii Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din acest an sunt:

Aura Lolita Chavez Ixcaquic, apărătoare al drepturilor omului din Guatemala. Este membră a Consiliului pentru Populația Ki'che, o organizație care luptă pentru protejarea resurselor naturale și a drepturilor omului de extinderea sectoarelor miniere, forestiere, hidroelectrice și agroindustriale pe teritoriu și a fost supusă unor amenințări.

Opoziția democratică din Venezuela: Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici enumerați de Foro Penal Venezolano reprezentați de Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González. Situația din Venezuela s-a deteriorat grav în ceea ce privește democrația, drepturile omului și economia, într-un climat de instabilitate politică și socială în creștere. Prizonierii politici din Venezuela, precum și opoziția democratică din Venezuela, au fost pe lista nominalizărilor pentru Premiul Saharov și în 2015.

Dawit Isaak, dramaturg, jurnalist și scriitor suedez-eritrean, a fost arestat în 2001 de autoritățile din Eritreea în timpul unei represiuni politice. A fost închis fără proces și a fost văzut ultima dată în 2005. Domnul Isaak a fost finalist la Premiul Saharov în 2009.

Asia Bibi, Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag și Pierre Claver Mbonimpa au fost nominalizați pentru Premiul Saharov 2017.

Ce urmează:

Pe 26 octombrie, președintele Parlamentului, Antonio Tajani, și liderii grupurilor politice, reuniți în cadrul Conferinței Președinților, vor selecta laureatul. Premiul, constând într-un certificat și 50.000 de euro, va fi acordat pe 13 decembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Parlament, în Strasbourg.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2016, laureatele Premiului Saharov au fost Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar.

Cum este selectat laureatul Premiului Saharov 

Premiul Saharov: procedura pas cu pas