Premiul Saharov împlinește 30 de ani: recompensând lupta pentru drepturile omului 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Premiul Saharov a onorat apărătorii drepturilor omului în ultimii 30 de ani. Acestea sunt povestile a patru activiști care și-au dedicat viața libertății.

Asma Kaouech ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

La cea de-a 30-a aniversare a Premiului Saharov, Parlamentul European, în colaborare cu Magnum photos, a lansat un nou documentar, o expoziție de fotografie care prezintă viața și activitatea a patru activiști și membri ai Bursei Saharov, care simbolizează, prin acțiunile lor, esența libertății de gândire și de exprimare.

Asma Kaouech, o tânără activistă tunisiană, luptă pentru a preveni radicalizarea tinerilor. Asociația pe care a creat-o, Fanni Raghman Anni, oferă tinerilor tunisieni posibilitatea de a se exprima prin intermediul teatrului de stradă (a se vedea fotografia de mai jos), atelierelor și activităților culturale. Fotografie: Newsha Tavakolian.

Teatru de stradă ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

Cambodgianul Samrith Vaing călătorește în satele îndepărtate, documentând viața minorităților indigene care se luptă cu evacuarea forțată și vorbind cu oamenii despre drepturile lor. Modul lor de viață este amenințat de companiile agricole agresive și nereglementate, care pun profitul înaintea populației locale. Fotografie: Jérôme Sessini.

Samrith Vaing ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 
Copii din comunitatea Kui la școală în Anlong Srey, provincia Preah Vihea. ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 

Jadranka Miličević este o fostă refugiată bosniacă în războiul din Balcani și activistă în domeniul drepturilor femeilor. Ea călătorește din sat în sat și întâlnește femei în situații disperate, le ajută să preia controlul asupra propriei vieți, să devină independente și conștiente de drepturile lor. Prin fundația și atelierele pe care le organizează, dumneaei promovează egalitatea de gen și dezvoltarea pozitivă a societății prin educație și cultură. Fotografie: Bieke Depoorter.

Jadranka Miličević ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 

Doamna Miličević vizitează femeile pe care le încurajează prin fundația și atelierele pe care le organizează în mod regulat. Elda Šišić, fiica lui Lejla Omerović, locuiește într-un sat izolat numit Vares. Lucrează împreună cu familia sa și produce săpun, produse din piele și alte bunuri mici. Lejla a contribuit la crearea unui ONG local numit Zvejsda Varesj (Star), care are ca scop sprijinirea femeilor locale nevoiașe, mai ales prin realizarea de produse la nivel local. Fundația Cure a ajutat-o oferindu-i o mașină de cusut. În 2014, casa ei, aflată într-un sat îndepărtat de lângă Vareš, a fost distrusă parțial de inundații. Fundația Cure i-a venit în ajutorul prin strângerea de fonduri pentru reparația casei, dar încă mai sunt necesari mulți bani înainte de începerea lucrului. 

Elda Šišić ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 

Ameha Mekonnen, fost funcționar public din Etiopia, a devenit avocat pentru drepturile omului și ajută jurnaliștii care se confruntă cu cenzura din partea autorităților guvernamentale. Viața lui de zi cu zi este o luptă constantă și periculoasă pentru apărarea libertății de gândire și exprimare și a dreptului de a critica, demonstra și obiecta. Fotografie: Enri Canaj.

Ameha Mekonnen © Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 

Natnael Feleqe, un blogger de 30 de ani, a petrecut un an și șase luni în închisoare. „Am avut noroc", a spus el după ce a fost eliberat. El a spus că încă mai trebuie să fie atent pentru că poate fi arestat din nou, deoarece unii dintre ceilalți colegi au fost arestați pentru a doua oară, fără acuzații. Getachew Shiferaw, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în mai multe rânduri pentru articolele sale. Cazul său este în continuare examinat, el fiind reprezentat de avocatul Ameha Mekonnen.

Natnael Feleqe © Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 

Din 1988, Parlamentul European acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire persoanelor și organizațiilor care au contribuit în mod excepțional la lupta pentru drepturile omului.

Expoziție foto

Expoziția de fotografie „Ei ne apără libertățile - 30 de ani de la Premiul Saharov" cu peste 100 de fotografii oferă posibilitatea de a urmări lupta zilnică a acestor activiști. Aceasta va fi prezentată pe întreg teritoriul UE în 2018.

Expoziția este prezentată în prezent la Strasbourg la Lieu d'Europe și la gară până la 12 februarie 2018.