Alegerile europene: câți deputați europeni va avea fiecare țară în 2019? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Distribuția locurilor în Parlament se va modifica după următoarele alegeri europene ca rezultat al Brexit. Aflați care sunt cifrele din infograficul nostru.

Infografic 

Deputații europeni și-au dat acordul pe 13 iunie la un proiect de decizie al Consiliului European, pe baza unei propuneri anterioare a Parlamentului. Aceasta duce la o reducere a numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din UE, dar și la alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări UE.

 

Noile norme vor intra în vigoare la timp pentru alegerile europene din 23-26 mai 2019, după ce vor fi aprobate de liderii UE. Acestea au fost aprobate oficial de liderii UE la summit-ul din Bruxelles din 28-29 iunie.

 

În prezent, Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele UE. În urma deciziei, 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii vor fi redistribuite către alte țări, iar 46 vor fi păstrate pentru viitoarele extinderi. Acest lucru înseamnă că numărul deputaților care vor fi aleși în 2019 va fi de 705.

 

Distribuția locurilor: nu pierde nicio țară

 

Redistribuirea locurilor aprobată de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.

 

Decizia ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.

 

Noua distribuție va intra în vigoare după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019.

Distribuția locurilor în Parlament va fi modificată după Brexit 

Liste paneuropene

 

Când Parlamentul își pregătise propunerea de distribuire a locurilor pentru deputații europeni după 2019, a avut loc o discuție despre posibilitatea listelor electorale paneuropene, adică stabilirea unei circumscripții comune pe întreg teritoriul UE. Textul a fost respins în plen în februarie 2018.

 

De ce este necesară redistribuirea

 

În prezent, nu există o formulă precisă care să determine numărul de deputați europeni pe care îi are fiecare țară, ci doar câteva reguli generale prevăzute în articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că șefii de state trebuie să ia o decizie de fiecare dată înainte de alegeri.

Alegerile UE și postul de președinte al Comisiei

Într-un raport separat, adoptat în februarie, deputații europeni și-au reiterat sprijinul pentru procedura „Spitzenkandidaten”, introdusă în 2014, conform căreia partidele politice europene ar trebui să nominalizeze, înainte de alegerile pentru UE, candidatul lor la funcția de președinte al Comisiei Europene. Deputații susțin că procedura stabilește o legătură între alegerea președintelui Comisiei și rezultatul alegerilor și declară că Parlamentul este gata să respingă orice candidat la postul de președinte al Comisiei care nu a trecut prin acest proces.