Alegerile europene: câte deputați europeni va avea fiecare țară în 2019? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Distribuția locurilor în Parlament se va modifica după următoarele alegeri europene ca rezultat al Brexit. Aflați care este propunerea eurodeputaților din infograficul nostru.

Infografic 

Propunerea, adoptată pe 7 februarie, solicită o reducere a numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din UE, dar sugerează și alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări UE.

 

Noile norme vor intra în vigoare la timp pentru alegerile europene din 2019, dar vor trebui să fie aprobate de statele membre.

 

În prezent, Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele UE. Raportul propune redistribuirea a 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii altor țări, păstrând în continuare cele 46 de locuri rămase pentru viitoarele extinderi. Acest lucru înseamnă că numărul deputaților care vor fi aleși în 2019 va fi de 705.

 

Distribuția locurilor: nu pierde nicio țară

 

Redistribuirea locurilor propusă de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.

 

Propunerea ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.

 

Deputații europeni propun ca noua distribuție să intre în vigoare numai după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019.

 

Liderii grupurilor politice de la Parlament au propus Consiliului ca alegerile europene să aibă loc între 23 și 26 mai 2019.

Distribuția locurilor în Parlament va fi modificată după Brexit 

Liste paneuropene

 

Raportul comisiei pentru afaceri constituționale adusese în discuție posibilitatea listelor electorale paneuropene, adică stabilirea unei circumscripții comune pe întreg teritoriul UE. Textul a fost respins în plen.

 

De ce este necesară redistribuirea

 

În prezent, nu există o formulă precisă care să determine numărul de deputați europeni pe care îi are fiecare țară, ci doar câteva reguli generale prevăzute în articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că șefii de state trebuie să ia o decizie de fiecare dată înainte de alegeri.

Alegerile UE și postul de președinte al Comisiei

Într-un raport separat, adoptat la 7 februarie, deputații europeni și-au reiterat sprijinul pentru procedura „Spitzenkandidaten”, introdusă în 2014, conform căreia partidele politice europene ar trebui să nominalizeze, înainte de alegerile pentru UE, candidatul lor la funcția de președinte al Comisiei Europene. Deputații susțin că procedura stabilește o legătură între alegerea președintelui Comisiei și rezultatul alegerilor și declară că Parlamentul este gata să respingă orice candidat la postul de președinte al Comisiei care nu a trecut prin acest proces.

 

Pașii următori

 

Propunerea deputaților privind redistribuirea locurilor va fi prezentată șefilor de state UE care trebuie să ia o decizie unanimă. Parlamentul va trebui apoi să-și dea acordul final.