Ce s-a întâmplat în plen: lucrătorii detașați, anti-dumping, viitorul Europei

Eurodeputații au adoptat reguli pentru consolidarea drepturilor lucrătorilor detașați, au dezbătut viitorul Europei și și-au votat poziția asupra bugetului UE pe termen lung.

Lucrătorii detașați temporar într-o altă țară UE vor primi salariu egal pentru muncă egală în același loc, grație noilor norme revizuite adoptate marți de Parlament. Noile norme vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrători și asigurarea unei concurențe loiale pentru companii.

Ar putea fi impuse tarife mai mari pentru importurile care fac obiectul unor practici de dumping, pentru a proteja mai bine locurile de muncă și întreprinderile din UE, după votul de miercuri în Parlament. Înainte de vot, Christofer Fjellner, deputatul responsabil cu noile reguli, a declarat că măsurile au fost „un mod modern de abordare a practicilor comerciale neloiale”.

 

Marți, deputații europeni au dezbătut modul în care UE ar trebui să reacționeze la decizia președintelui american Donald Trump de a introduce noi tarife pentru importurile de oțel și aluminiu.

 

Primul ministru al Luxemburgului, Xavier Bettel, a fost al șaselea lider UE care a dezbătut viitorul Europei cu deputații europeni. Dumnealui a cerut în timpul dezbaterii de miercuri consolidarea unității europene.

 

În cadrul votului privind bugetul UE de după 2020, miercuri, deputații europeni au solicitat o finanțare suficientă din partea UE pentru noile provocări, cum ar fi securitatea și migrația. Aceștia au mai spus că bugetul pentru Erasmus+ ar trebui să se tripleze, iar finanțarea pentru IMM-uri și combaterea șomajului în rândul tinerilor să se dubleze.

 

Miercuri, deputații europeni au adoptat o rezoluție privind viitorul politicii agricole a UE, cerând ca aceasta să fie mai simplă, mai inteligentă, mai durabilă și integrată pe deplin în economia circulară. Deputații au respins reducerile propuse pentru finanțare și sunt împotriva subvențiilor agricole pentru creșterea taurilor pentru lupte.

Parlamentul a avertizat că spațiul Schengen a fost supus unei presiuni semnificative într-un raport adoptat miercuri, deoarece controalele la frontierele interne reintroduse rămân în vigoare. „Dacă va dispărea Schengen, Europa cetățenilor pe care o avem astăzi va dispărea”, a declarat raportorul Carlos Coelho.

 

Deputații europeni doresc să actualizeze directiva UE privind proiectarea ecologică, care dorește să facă mai eficiente din punct de vedere energetic produse precum centralele electrice, calculatoarele și aparatele electrocasnice. Parlamentul dorește ca produsele să fie mai ușor de demontat, reciclat și reparat, pentru o trecere la un model economic mai durabil cunoscut sub numele de economia circulară, în care materialele și produsele sunt reutilizate, reparate și reciclate cât mai mult timp posibil.

Parlamentul a solicitat joi măsuri împotriva manipulării kilometrajului, care afectează aproximativ jumătate din autoturismele second-hand comercializate în UE și costă miliarde de euro în fiecare an.

Deputații cer măsuri mai stricte împotriva fraudei cu mașini la mâna a doua

Deputații europeni au aprobat un ajutor în valoare de 104,2 milioane de euro pentru Portugalia (50,6 milioane), Franța (49 milioane), Spania (3,2 milioane) și Grecia (1,3 milioane).

 

Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, a solicitat consolidarea relațiilor UE-Africa și axarea pe cauzele fundamentale ale migrației, dezvoltare și traficul de persoane, în cursul sesiunii de marți, în plen.

 

„Numai pacea și reconcilierea, numai democrația și respectarea drepturilor omului poate contracara influența dăunătoare a naționalismului, fundamentalismului, rasismului, populismului și intoleranței“, a declarat președintele columbian Juan Manuel Santos, în discursul său ținut în plen, miercuri, în care a mulțumit Parlamentului pentru sprijinul față de procesul de pace din țara sa.

Detalii

Parlamentul pe social media