Starea Uniunii: e timpul să vedem cât de departe am ajuns 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Dezbaterea privind starea Uniunii Europene va avea loc miercuri, 12 septembrie, de la ora 9.00 CET, și se va concentra pe ce s-a realizat și ce rămâne de făcut.

SOTEU: Jean-Claude Juncker ține discursul despre starea Uniunii Europene 

Aflați cum puteți urmări dezbaterea online și cum puteți participa la discuție pe social media.

Dezbaterea anuală privind starea Uniunii reprezintă o șansă pentru deputații europeni de a examina activitatea și planurile Comisiei Europene și de a ajuta la stabilirea viitoarei direcții a UE. Dezbaterea din acest an este deosebit de importantă, deoarece va fi ultima înainte de alegerile europene din mai 2019 și de noua Comisie. Această dezbatere va analiza ceea ce s-a făcut în ultimii ani pentru cetățenii UE, dar ar putea, de asemenea, stabili tonul următorilor cinci ani, analizând provocările viitoare și modul de abordare a acestora.

Evenimentul începe cu un discurs al președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care evaluează anul trecut și conturează planurile pentru anul următor. Acesta este urmat de o dezbatere cu deputații europeni, care vor vorbi despre care ar trebui să fie prioritățile UE.

Printre problemele abordate în dezbaterea de anul trecut s-au numărat planurile privind apărarea, securitatea, migrația legală, comerțul internațional, egalitatea socială și modalitățile de consolidare a capacității bugetare a UE și a procesului democratic de luare a deciziilor. Citiți mai multe în comunicatul de presă.

Transmisia în direct

Urmăriți dezbaterea în direct aici și aici în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Opiniile eurodeputaților

Aflați ce au de spus deputații europeni despre starea UE pe social media pe platforma noastră EP Newshub.

Twitter

În plus, puteți găsi știri în direct în limba dumneavoastră pe conturile noastre Twitter. Participați la discuția online cu hashtag-ul #SOTEU.

Materiale audiovizuale

Serviciile audiovizuale ale Parlamentului European va furniza aici materiale audiovizuale.

Rolul Parlamentului

Dezbaterea privind starea Uniunii dorește asigurarea transparenței și a responsabilității. Aceasta are loc în fiecare an în cadrul primei sesiuni plenare din septembrie.

Unic organism ales direct al UE, Parlamentul European acționează ca o voce a poporului la nivel european. La alegerile europene din 2014, alegătorii au putut pentru prima dată să influențeze cine va deveni noul președinte al Comisiei Europene. Această schimbare a consolidat rolul Parlamentului în stabilirea agendei politice a UE.

În mai puțin de un an, sute de milioane de europeni vor alege un nou Parlament European și vor decide cine va conduce următoarea Comisie Europeană. Viitorul Europei este în mâinile lor. Citiți mai multe despre alegerile europene viitoare în dosarul pentru presă.

Implicați-vă

Dacă doriți să contribuiți la creșterea gradului de conștientizare în legătură cu alegerile europene de anul viitor, vizitați https://www.thistimeimvoting.eu/.