Sondaj: UE ar trebui să facă mai mult pentru combaterea terorismului, a șomajului și pentru mediu, spun europenii 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Europenii doresc ca UE să facă mai mult într-o serie de domenii politice, dintre care terorismul, șomajul și mediul se află pe primul loc, arată rezultatele unui sondaj.

Mai multă acțiune

Peste jumătate dintre respondenți consideră că Uniunea Europeană ar trebui să acționeze mai mult în 15 domenii politice, cum ar fi politica economică, terorismul și egalitatea de gen.

Lupta împotriva terorismului, a șomajului și protecția mediului reprezintă trei domenii în care cel puțin trei sferturi dintre respondenți solicită mai multă intervenție din partea Uniunii Europene în viitor.

Percepția asupra acțiunilor UE se schimbă

În subiecte esențiale precum terorismul, imigrația și șomajul, tot mai mulți europeni consideră că acțiunile Uniunii Europene nu sunt suficiente.

  • lupta împotriva terorismului: 32% dintre respondenți consideră că Uniunea Europeană a reacționat în mod corespunzător, în comparație cu 23% în aprilie 2016. 57% consideră că acțiunile UE sunt insuficiente, față de 69% anul trecut
  • imigrația: 26% consideră că acțiunea Uniunii Europene este suficientă, față de 19% în aprilie 2016. 58% consideră că acțiunea Uniunii Europene este insuficientă, față de 66% în anul precedent
  • șomajul: 29% consideră că Uniunea Europeană face destul, comparativ cu 23% în aprilie 2016. 59% consideră că Uniunea Europeană nu face îndeajuns, față de 69% anul trecut.
People walking on the city street. ©AP images/European Union-EP 

În alte domenii, cum ar fi egalitatea de gen, aprovizionarea cu energie, politica industrială și agricultura, majoritatea cetățenilor consideră că măsurile luate de Uniunea Europeană sunt suficiente.

Rezultatele variază considerabil în funcție de țară. În ceea ce privește lupta împotriva șomajului, 27% dintre respondenții cehi consideră că acțiunile UE nu sunt satisfăcătoare. În Grecia, această cifră este de 92%.

Politica externă: o singură voce

O mare majoritate a europenilor doresc ca statele membre să aibă o singură voce pe scena internațională. Aproape 7 din 10 respondenți consideră că reacția adecvată la influența tot mai mare a Rusiei (71%) și a Chinei (71%), la instabilitatea din lumea arabă (71%) și președinția lui Donald Trump în Statele Unite (68%) este cooperarea între țările Uniunii Europene.

Eurobarometru 2018

Concluziile anunțate pe 18 septembrie provin dintr-un sondaj Eurobarometru realizat în aprilie 2018 de către Parlamentul European. Un prim raport a fost publicat în luna mai.