Premiul Saharov 2018: finaliștii 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Cei trei finaliști ai Premiului Saharov au fost aunuțați 

Finaliștii Premiului Saharov 2018 sunt: Oleg Sențov, cele 11 ONG-uri care au salvat viața migranților în Marea Mediterană și Nasser Zefzafi.

Finaliștii din acest an ai Premiului Saharov pentru libertate de gândire au fost selectați în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare din 9 octombrie. Laureatul va fi ales pe 25 octombrie de către președinte și liderii grupurilor politice.

Nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov sunt:

Oleg Sențov, un regizor ucrainean care a fost condamnat la 20 de închisoare pentru „complotarea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea. A fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

11 ONG-uri care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană. Din 2015, ONG-uri din întreaga UE au lansat operațiuni de căutare și salvare în Marea Mediterană care încearcă să salveze viața refugiaților care se luptă să ajungă pe coastele UE.

Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă Hirak din regiunea Rif (Maroc) care luptă împotriva corupției, asupririi și abuzului de putere. Acesta a fost arestat în mai 2017 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „conspirație împotriva securității statului”.

Ce urmează?

Pe 25 octombrie, Conferința Președinților, formată din președintele Antonio Tajani și liderii grupurilor politice, va anunța laureatul din acest an. Premiul, care conține un certificat și un cec în valoare de 50.000 de euro, va fi acordat în cadrul unei ceremonii organizate de către Parlamentul European pe 12 decembrie 2018 la Strasbourg.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului Saharov.

Anul trecut a fost acordat opoziției democratice din Venezuela.