Abuzul de date în campaniile electorale europene va fi penalizat 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul dorește să protejeze dezbaterile democratice în alegeri prin introducerea penalizărilor pentru organizațiile europene care vor face abuz de date în campaniile electorale.

Abuzul de date în campaniile electorale europene va fi penalizat ©AP images/European Union-EP 

Mai mult de două treimi (67%) dintre utilizatorii internetului din Europa sunt îngrijorați de faptul că datele personale din mediul online sunt utilizate pentru a ținti mesajul politic pe care îl văd, subminând concurența liberă și corectă dintre partidele politice. Uniunea Europeană a luat măsuri pentru protejarea datelor personale digitale și face tot posibilul pentru a se asigura că alegerile europene nu sunt distorsionate prin folosirea abuzivă a datelor personale ale alegătorilor.


„Îndeosebi după scandalul privind protecția datelor în care au fost implicate companiile Facebook și Cambridge Analytica, oamenii sunt mult mai conștienți privind protecția datelor personale. Prezentul regulament reprezintă un pas important în restaurarea încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană și în participarea democratică în ansamblu”, explică coraportorul Rainer Wieland (Partidul Popular European, Germania).


În contextul alegerilor europene din 23-26 mai 2019 sunt considerate noi norme de sancționare a partidelor politice europene ai căror membri încalcă deliberat protecția datelor personale pentru a influența rezultatul alegerilor. Parlamentul a aprobat noile măsuri în plen pe 12 martie.


„Eu nu cred că vreo organizație sau partid politic va risca să facă abuz de datele personale ale cetățenilor europeni pentru a profita. Cu toate acestea, este responsabilitatea noastră să consolidăm procedurile în ceea ce privește încălcările și sancțiunile pentru a transmite un mesaj foarte clar către puținii indivizi sau grupurile care ar fi tentate să nu joace conform regulilor”, a spus Mercedes Bresso (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Italia).

Partidele politice europene  
  • Partidele politice europene sunt create din partide naționale și persoane fizice.  
  • Partidele naționale concurează în alegerile europene, fiind de multe ori parte a unui partid european.  
  • După alegeri acestea se pot alătura partidelor similare lor pentru a crea un grup politic în cadrul Parlamentului European.  

Cum ar funcționa noul regulament?

Autoritățile naționale de supraveghere a protecției datelor sunt responsabile de monitorizarea alegerilor la nivel național

Partidele politice europene organizează campanii complementare la nivel european, inclusiv pentru candidatul principal

Dacă o autoritate națională de supraveghere decide că a avut loc o încălcare, aceasta va informa autoritatea pentru partidele politice europene și fundațiile politice europene. Autoritatea va decide apoi asupra penalizării.â

Ce urmează

Noile măsuri au fost aprobate în Consiliu pe 19 martie. Regulile vor fi obligatorii și aplicabile direct în toate statele membre în ziua în care regulamentul va fi publicat în Monitorul Oficial al UE.