Artis Pabriks despre Paza Europeană de Frontieră și de Coastă: nu există îngrijorări legate de suveranitate

Negociatorul principal al Parlamentului, Artis Pabriks (PPE, Letonia) a răspuns întrebărilor despre noile proiecte privind gestionarea frontierelor, pe pagina Facebook a Parlamentului.

Interviu cu eurodeputatul Artis Pabriks.
Interviu cu eurodeputatul Artis Pabriks

Plenul a aprobat miercuri crearea unei Paze Europene de Frontieră și de Coastă care va proteja frontierele externe ale UE și va restabili funcționarea zonei Schengen. Citiți răspunsurile eurodeputatului și urmăriți interviul.

În 2015, au fost raportate aproximativ 1,83 milioane de traversări ilegale ale frontierelor externe ale UE (în comparație cu 283.500 în anul precedent). Cei care urmăresc pagina de Facebook a Parlamentului au întrebat cum poate Paza de Frontieră și de Coastă, bazată pe ajutorul agenției Frontex, să ajute statele membre să-și gestioneze frontierele. „Dacă există o țară care se confruntă cu migrație sau infracțiuni transfrontaliere (...) aceasta poate cere asistența celorlaltor state, iar în următoarele cinci sau șapte zile va putea primi ajutor ce va include 1500 de polițiști de frontieră alături de echipament tehnic. Este pentru prima dată în istoria UE când este posibil acest lucru”, spune eurodeputatul.

Eurodeputatul Artis Pabriks a declarat că noua agenție va asista statele membre, dar nu va lua decizii politice în numele acestora. „Nu există îngrijorări legate de suveranitatea statelor naționale independente. Nimeni nu va elimina responsabilitatea unei țări membre de a-și apăra (...) frontierele”.

Totuși, statele membre pot acționa colectiv în cazul în care o țară nu este capabilă să-și protejeze frontierele și care nu acceptă ajutor. „În acest caz, țara subminează securitatea tuturor țărilor din zona Schengen. Celelalte țări pot hotărî pentru o perioadă temporară să instaleze un control la frontiera dintre ele”.

Situația actuală cere acțiuni imediate, iar eurodeputatul Artis Pabriks spune că acest proiect demonstrează acest lucru. „Putem lucra în mod eficient într-o perioadă scurtă de timp. În ultimele patru sau cinci luni am lucrat la acest proiect”.

Plenul a susținut legislația miercuri, iar acum statele membre trebuie să ajungă la un acord cu Consiliul. „În următoarele trei sau patru luni, această agenție ar trebui să fie deja operațională. Sperăm ca în decursul acestui an să înceapă să opereze complet”, spune eurodeputatul.

Eurodeputaţii îşi vor exprima opiniile pe marginea măsurilor de consolidare a securităţii frontierelor externe.