Distribuiți această pagină: 

Articole 

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov 2015 pentru bloggerul saudit Raif Badawi.        

„Raif Badawi a fost destul de curajos pentru a-și face vocea auzită și a spune nu barbarității. Din acest motiv l-au lovit cu bice de ignoranță”, a declarat Ensaf Haidar, soția activistului pentru drepturile omului, Raif Badawi. Ea a acceptat premiul Sakharov 2015 pentru libertatea de gândire, în numele lui Badawi, la Strasbourg, miercuri, 16 decembrie. Raif Badawi a fost onorat de către Parlamentul European pentru lupta sa pentru libertatea de exprimare și gândire în Arabia Saudită.

Infografic: Premiul Sahatov 2015 acordat lui Raif Badawi.        

Miercuri, pe 16 decembrie, la ora 12:00 CET, Parlamentul European va înmâna oficial Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2015, bloggerului saudit, activist pentru drepturile omului, Raif Badawi. Soția sa, Ensaf Haidar, care locuiește în exil în Canada împreună cu copiii lor, îl va reprezenta pe laureat la Strasbourg. Consultați infograficul nostru pentru mai multe detalii cu privire la laureatul din acest an și urmăriți ceremonia în direct pe site-ul nostru.

Finaliștii Premiului Saharov 2015 sunt: Raif Badawi, Unidad Venezuela și Boris Nemtsov © Courtesy of Amnesty International & © AP images/European Union - EP.        

Bloggerul saudit Raif Badawi, opoziția democratică din Venezuela și liderul opoziției ruse Boris Nemtsov, asasinat în februarie 2015, sunt finaliștii Premiului Saharov în 2015. Finaliștii au fost aleși prin vot în cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului. Laureatul va fi ales de președintele Parlamentului, împreună cu liderii grupurilor politice, pe 29 octombrie. Ceremonia acordării premiului va avea loc pe 16 decembrie, la Strasbourg.

Urmăriți dezbaterea pe social media 
  • Premiul #Saharov 

Articole 

Laureatul Premiului Saharov 2015 este Raif Badawi  © Courtesy of Amnesty International.        

Raif Badawi este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire 2015, în urma deciziei de pe 29 octombrie, a lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European și a grupurilor politice. Badawi este un blogger din Arabia Saudită care în prezent săvârșește o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul său, unde promovează dezbaterile sociale, politice și religioase. Ceremonia de premiere Saharov va avea loc la Strasbourg, pe data de 16 decembrie.

Nominalizările pentru Premiul Saharov 2015.        

Nominalizările la Premiul Saharov 2015 au fost prezentate oficial pe 28 septembrie în cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului. Premiul este acordat în fiecare an persoanelor care luptă împotriva intoleranței, fanatismului și oprimării. Câștigătorul va fi anunțat în octombrie.

Infografic.        

De la Mandela la Mukwege, Parlamentul European a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din 1988. Cine alege câștigătorul și care este procedura? Aflați din infograficul nostru și urmăriți știrile pe Twitter cu Premiul #Saharov.