Israel-Palestina: deputații europeni își exprimă îngrijorarea cu privire la procesul de pace

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un moment critic, iar UE și statele sale membre ar trebui să recunoască independenţa statului palestinian, potrivit eurodeputaţilor din delegația Parlamentului în Palestina. Liderul delegaţiei şi ceilalţi cinci membri au vizitat Ierusalimul și Cisiordania, între 20-24 februarie. Iar în plen, pe 14 februarie, a fost analizată recenta decizie a guvernului israelian privind legalizarea retroactivă a unor aşezări construite ilegal în Palestina.

Așezarea israeliană a Maale Adumim în Cisiordania © Imagini AP / EU-PE.
Așezarea israeliană a Maale Adumim în Cisiordania © Imagini AP / EU-PE

În timp ce, în perioada 20-24 februarie, delegaţia Parlamentului European se întâlnește cu oficiali ai Autorităţii Palestiniene în Ierusalim și Cisiordania, comunităţile cu risc de relocare forţată şi organizaţiile societăţii civile se luptă cu extinderea coloniilor Israelului. În luna iunie a acestui an se împlinesc 50 de ani de ocupaţie israeliană în Cisiordania.


În discursul său, preşedintele delegaţiei Parlamentului European în Palestina, Neoklis Sylikiotis, eurodeputat al grupului GUE/NGL, din Cipru, a amintit despre recenta decizie a Israelului de a construi 3.000 de noi case în Cisiordania şi de a legaliza retroactiv mii de aşezări ilegale, catalogând aceste măsuri ca fiind „o nouă încălcare a drepturilor palestiniene pentru autodeterminare”.


Așezări și demolări

 
Deputaţii europeni au vizitat tribunalul militar Ofer, tabăra de refugiați Aida din Betleem și comunitatea de beduini Khan al-Ahmar, a căror aşezare este programată pentru demolare de către autoritățile israeliene. Numai în 2016, 6.088 de palestinieni au fost afectaţi de demolări în unele zone ale Cisiordaniei aflate sub controlul civil şi de securitate israelian.


În timpul întâlnirilor cu reprezentanți ai Autorității Palestiniene, deputații europeni au cerut aplicărea noului acord de unitate palestiniană adoptat în luna ianuarie. În plus, autoritățile israeliene au interzis accesul în Gaza a cinci deputați europeni.


Soluția cu două state distincte, mai departe decât oricând"


În timpul unei dezbateri în plen, pe 14 februarie, eurodeputaţii au discutat, de asemenea, despre evoluțiile recente în ceea ce priveşte procesul de pace din Orientul Mijlociu, inclusiv despre legalizarea retroactivă a așezărilor israeliene construite fără forme legale. În cadrul unui discurs pe care l-a ţinut din partea președinției Consiliului UE din Malta, ministrul Ian Borg a reiterat angajamentul UE privind susţinerea soluției celor două state, Israel și Palestina.


Deputatul european belgian Hilde Vautmans (ALDE) a condamnat, de asemenea, legea israeliană care legalizează retroactiv așezările și a precizat că soluţia privind existenţa separată a celor două state este „mai departe ca oricând” de a fi aplicată.


Victor Boștinaru, eurodeputat român al grupului S&D, a cerut colegilor din Parlament să nu renunțe la procesul de pace: „Soluția a două state independete și recunoașterea reciprocă a frontierelor din 1967, cu teren la schimb stabilit de comun acord, iar Ierusalimul drept capitala ambelor state, rămâne singura speranță pentru pace."


Cristian Dan Preda, eurodeputat român al PPE și vicepreședinte al subcomisiei pentru drepturile omului, i-a îndemnat pe deputații europeni să se concentreze nu numai pe problema așezărilor: „Este o situație foarte complexă, cu multiple aspecte ce privesc alte probleme, cum sunt securitatea, frontierele, Ierusalimul, refugiații și așa mai departe. Prin concentrarea pe un singur aspect al conflictului, ne îndepărtăm de Israel, un partener important și singura democrație din regiune."


Deputatul european Bas Belder (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Olanda), vicepreşedinte al delegaţiei Parlamentului pentru relațiile cu Israel, a precizat că Uniunea Europeană este responsabilă în cazul unui „impas persistent” în regiune. Bas Belder susţinut că ar fi o „greşeală majoră” să „consideri viitorul stat palestinian delimitat de frontiere create în urma unui armistiţiu temporar.”


Pascal Durand, eurodeputat francez, din partea Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, a reamintit că UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra regiunilor Golan Heights, Fâşia Gaza şi Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est. În plus, deputatul a criticat faptul că normele UE privind etichetarea produselor importate din coloniile israeliene ilegale nu sunt puse în aplicare în totalitate.

Mai multe informaţii