Brexit: impactul asupra Irlandei

Irlanda va fi probabil să fie statul membru cel mai afectat de retragerea Regatului Unit din UE. Parlamentul dorește să diminueze efectele Brexit-ului asupra ambelor părți ale insulei.

Există aproximativ 275 de treceri de frontieră terestră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, comparativ cu 137 de treceri pe frontiera estică a UE de la Finlanda la Grecia. Votul Regatului Unit din 2016 de a părăsi UE înseamnă că acești 500 de kilometri de graniță ar putea deveni în curând o frontieră externă a UE. Această chestiune trebuie abordată în negocierile Brexit.

Negociatorii din Regatul Unit și UE au convenit asupra unui text ce include un proiect de acord de retragere și o declarație politică în noiembrie 2018, dar acesta nu a fost ratificat. Aceasta includea un „backstop”: o prevedere a acordului care acționează ca o plasă de siguranță pentru a preveni crearea unei frontiere dure pe insulă, care ar putea pune în pericol Acordul de la Belfast. Această prevedere ar crea un teritoriu vamal unic UE-Regatul Unit și ar impune măsuri pentru a asigura condiții de concurență echitabile între UE și Regatul Unit. Backstop-ul ar fi activat numai dacă nu se găsesc alte soluții la sfârșitul perioadei de tranziție convenite.

Această soluție de protecție s-a dovedit controversată în Marea Britanie, deoarece unii se tem că ar putea fi folosit pentru a menține țara în uniunea vamală a UE la nesfârșit. În 2019, noul premier al Regatului Unit, Boris Johnson, a renegociat acordul de retragere, ca\re include un protocol revizuit privind Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Acesta urmează să fie aprobat de Regatul Unit și de Parlamentul European.

Atenuarea impactului asupra Irlandei

Imediat după declanșarea articolului 50 în martie 2017, Parlamentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele Brexit asupra Irlandei: Nord și Sud. Deputații europeni au subliniat, de asemenea, importanța menținerii acordului de pace de la Belfast, care a încheiat trei decenii de conflict pe insulă și a fost aprobat de alegătorii din întreaga insulă în 1998. Parlamentul și-a reiterat îngrijorarea într-o rezoluție adoptată în septembrie 2019.

Fără o frontieră rigidă

În mai multe rezoluții, Parlamentul a insistat că trebuie evitată frontierei irlandeze. După două decenii de pace relativă în Irlanda, centrele de supraveghere și punctele de control ale armatei din trecut au fost dezmembrate și zeci de mii de oameni se deplasează în fiecare zi peste granița deschisă. Nici Irlanda și nici Marea Britanie nu fac parte din spațiul Schengen.

 

Pacienți din Republică primesc radioterapie în Irlanda de Nord, în timp ce copii bolnavi din Belfast călătoresc în Dublin pentru operații cardiace. Aproximativ o treime din laptele produs în Irlanda de Nord este procesat în Republică, în timp ce 40% din carnea de pui produsă în sud este procesată la nord de graniță.

 

Berea Guinness este preparată în Dublin, dar traversează granița pentru a fi îmbuteliată și conservată înainte de a se întoarce spre sud pentru export. O piață unică a energiei electrice operează pe întreaga insulă. 

„Nu vom permite niciodată să sufere Irlanda”

Adresându-se membrilor parlamentului irlandez la Dublin, pe 21 septembrie 2017, coordonatorul Brexit al Parlamentului, Guy Verhofstadt, a declarat: „Această frontieră a creat haos, ură și violență. Așa că reducerea acesteia la o linie pe o hartă a fost o realizare crucială.” „Nu vom permite niciodată ca Irlanda să sufere în urma deciziei britanice de a părăsi UE”, a adăugat dumnealui.

 

Toți oamenii născuți în Irlanda de Nord au dreptul la cetățenia irlandeză și, prin urmare, la cetățenia UE. În rezoluția votată pe 3 octombrie 2017, se subliniază că „niciun obstacol sau impediment” nu ar trebui să împiedice persoanele din Irlanda de Nord să-și exercite pe deplin drepturile la cetățenia UE. Parlamentul subliniază, de asemenea, că va fi necesară o soluție „unică” pentru a preveni întărirea frontierei.

Rolul Parlamentului European

UE a declarat că dorește să înregistreze progrese semnificative în trei aspecte specifice înainte de a începe discuțiile privind relația viitoare dintre UE și Regatul Unit: drepturile cetățenilor, soluționarea financiară și Irlanda. Orice acord de retragere la sfârșitul negocierilor dintre UE și Regatul Unit va necesita aprobarea Parlamentului European înainte de intrarea sa în vigoare.

Într-o rezoluție adoptată pe 18 septembrie 2019, eurodeputații au reiterat că nu vor vota în favoarea unui acord de retragere fără o soluție de protecție. Cu toate acestea, aceștia au spus că vor fi deschiși să revină la propunerea inițială a UE pentru un backstop doar pentru Irlanda de Nord. De asemenea, ar fi deschiși să examineze alte soluții dacă ar fi credibile din punct de vedere juridic și operațional și în conformitate cu principiile directoare ale UE.

Mai multe informații despre rolul Parlamentului în Brexit.