Distribuiți această pagină: 

Articole 

Articole 

artin Schulz și Vytautas Leskevicius        

Pe 11 decembrie, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a semnat legea privind noul program Erasmus+, foarte cunoscut și apreciat de tinerii europeni. Programul revizuit intră în vigoare pe 1 ianuarie 2014 în toate statele membre. Cu un buget de peste 14 miliarde de euro pentru 2014-2020, 4 milioane de studenți europeni vor putea studia și face stagii în străinătate.

Four students with their thumbs up for the Erasmus + program ©BELGA/BELPRESS        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Parlementul a adoptat marţi noul program european Erasmus+ care va asigura finanţarea necesară pentru burse în străinătate pentru studenţi, profesori, formatori şi ucenici. Animatorii din organizaţiile pentru tineri, ca şi voluntarii sau tinerii sportivi vor putea de asemenea să beneficieze de aceste fonduri. Un nou mecanism pentru garantarea împrumuturilor va permite studenţilor să obţină credite ăn condiţiile cele mai favorabile de pe piaţă pentru studii de master într-o altă ţară.

grafic        

Programul pentru mobilitatea studenților și profesorilor, Erasmus, care întâmpina dificultăți din cauza deficitelor bugetului UE pe 2012, este acum în afara oricărui pericol. Parlamentul European a sprijinit în decembrie, în plen, acordul prin care facturile restante sunt acoperite de fonduri suplimentare de 6 miliarde de euro, dar și bugetul pe 2013. De la lansarea programului în anii '80, 3 milioane de studenți și profesori au studiat și lucrat în străinătate cu ajutorul burselor Erasmus.

 © Belga/Easyphotostock/T. Olson        

Erasmus crește și se ameliorează. În perioada 2012-2013, un număr record de 270.000 de studenți au participat la unul din cele mai cunoscute programe UE de studiu în străinătate. Se estimează că numărul va crește în viitor, după ce Parlamentul European a susținut noul program ameliorat Erasmus+, care a început în septembrie. Aflați din articolul de față care sunt cele mai populare destinații și ce studenți sunt mai activi.

Doris Pack        

Mobilitatea studenților este, cu siguranță, unul din cele mai mari avantaje ale vieții în UE pentru tineri. Programul Erasmus, la care participă peste 230.000 de studenți pe an, a fost actualizat. Cu 14 miliarde de euro alocați noului program Erasmus+, aproximativ cinci milioane de tineri vor putea să studieze și să participe la activități voluntare (inclusiv sportul) în altă țară. Am vorbit despre raportul susținut de comisia pentru cultură cu raportoarea Doris Pack (PPE, Germania).

A group of students        

Erasmus, cunoscutul program european pentru schimburile de studenți, a fost adus la zi în 2013. Următoarea fază se numește Erasmus+ și acoperă educația, formarea, tineretul și, pentru prima dată, sportul.

studenți ©BELGA_BELPRESS_Philippe Turpin        

Programul UE pentru schimburi de studenți și personal didactic, care poartă numele filosofului olandez Erasmus din Rotterdam, împlinește anul acesta 25 de ani. De la lansarea sa în 1987, aproape trei milioane de studenți și cadre didactice au mers în străinătate cu burse Erasmus.