Distribuiți această pagină: 

Articole 

Fost consilier al guvernului din Panama și laureat al premiului Nobel, economistul Prof. Joseph E. Stiglitz a fost invitat să vorbească în fața comisiei de anchetă pentru „Panama papers" înființată de Parlamentul European. Acesta a solicitat „toleranță zero” față de structurile fiscale secrete și a solicitat ca Europa să conducă această luptă.
       

„Ar trebui să subliniez că 80% dintre activitățile descrise în Panama Papers nu au avut loc în Panama, ceea ce evidențiază faptul că aceasta este o mare problemă globală”, le-a spus eurodeputaților Joseph E. Stiglitz, economist și laureat al Premiului Nobel. Stiglitz, fost consilier în guvernul panamez, după scandalul din Panama, a fost invitat să participe la reuniunea comisiei de anchetă a Parlamentului European.

Modul în care Parlamentul European luptă împotriva fraudei fiscale
       

Actuala reglementare a UE privind TVA-ul în comerțul transfrontalier există din 1993 și este nevoie de o reformă, pentru a răspunde cererilor de extindere a companiilor și de dezvoltare a comerțului on-line. În aceeași măsură, este important să reducem frauda TVA. Planul TVA de acțiune al Comisiei va primi feedback de la Parlament - un raport de Werner Langen (EPP, Germania) a fost aprobat joi, 24 noiembrie, în plen. Urmăriți videoclipul nostru cu explicații despre frauda TVA.

Markus Ferber        

Decizia Comisiei Europene că Apple trebuie să plătească Irlandei 13 milioane de euro impozit a reaprins discuția despre cât de mult impozit trebuie să plătească marile companii. Comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a fost susținută puternic de deputați când a explicat abordarea Comisiei în plen, pe 14 septembrie. Raportorul Markus Ferber ne-a spus că statele membre trebuie să înțeleagă că atragerea investițiilor prin acordarea de avantaje fiscale este ilegală conform regulilor UE.

Eurobarometre: tax-fraud ©AP Images/ European Union-EP        

S-ar putea crede că impozitele sunt un lucru despre care vorbesc doar jurnalele specializate în economie. Însă chestiunile fiscale creează un interes autentic și în rândul cetățenilor. 75% dintre europeni cred că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult în combaterea fraudei fiscale, spune un sondaj Eurobarometru din 2016, comandat de Parlamentul European.

Comunicat de presă 

Comisarul pentru competiție Margrethe Vestager a primit sprijinul larg din partea deputaților în dezbaterea de miercuri după-amiaza pentru decizia Comisiei privind subvenția de la stat conform căreia beneficiile fiscale pe care Irlanda le-a oferit Apple, permițându-i să plătească mai puține taxe decât alte companii sunt ilegale.

Comunicat de presă 

Condul de conduită pentru comisarii europeni trebuie să fie revizuit cu atenție pentru a preveni conflictele de interes pentru membrii Comisiei și pentru a ajuta la recâștigarea încrederii cetățenilor europeni în instituțiile politice actuale. Acesta a fost mesajul cheie transmis de mulți deputați marți seara în dezbaterea cu comisarul pentru afaceri economice Pierre Moscovici privind legăturile de afaceri ale unor foști și actuali comisari și recentele dezvăluiri ”Bahamas papers”.

Comunicat de presă 

Parlamentul a fost de acord să creeze o comisie de anchetă pentru dezvăluirile ”PanamaPapers” privind informații detaliate despre companii offshore și beneficiarii lor, în votul de miercuri. Comisia va investiga presupusele contravenții și greșeli de administrare în aplicarea de către Comisie sau de către statele membre a legislației UE privind spălarea de bani, evitarea taxelor și evaziunea fiscală. Comisia parlamentară va avea 65 de membri și 12 luni la dispoziție pentru a prezenta raportul.

Poziția Parlamentului 

Articole 

Infograficul nostru prezintă ratele legale maxime de impozitare a venitului societăților din statele membre. Partea a doua a infograficului arată care sunt impozitele colectate și contribuția la produsul intern brut.        

Marți, 7 iunie, eurodeputații au discutat în plen măsuri cheie pentru a combate cele mai des întâlnite practici de evitare a impozitării. O soluție ar fi impunerea unor limite plata dobânzilor deductibile. Recomandările Parlamentului privind directiva împotriva evitării impozitării, cele mai concrete propuneri de până acum, au fost votate miercuri. Consultați legislația și infograficul nostru care arată ratele de impozitare ale societăților și impozitul pe venit al statelor membre.

Comunicat de presă 

Propunerea Comisiei de directivă privind combaterea evitării plății impozitelor a fost salutată de Parlament în rezoluția votată miercuri. Deputații au cerut, cu toate acestea, limite mai stricte pentru deducerile din plata dobânzii și reguli mai drastice privind veniturile din străinătate. Ei au cerut și mai multă transparență din partea fondurilor și fundațiilor, reguli comune pentru reducerile fiscale de tip ”patent” pentru câștigurile din drepturi de proprietate intelectuală.

Comunicat de presă 

Acordul statelor membre UE privind planurile de a schimba automat informații privind prevederile lor fiscale aplicabile multinaționalelor a fost o ”oportunitate ratată” de a face un mare pas înainte în combaterea planificării agresive a taxelor și a competiției fiscale neloiale, a spus PE în opinia votată marți. Deputații nu sunt mulțumiți că acordul din 6 octombrie restricționează atât acoperirea propunerii de directivă privind ”schimbul automat”, cât și accesul Comisiei la aceste informații.

Articole 

Ferreira și Theurer, ITW.        

Multinaționalele ar trebui să-și plătească taxele când obțin profit, a declarat comisia pentru decizii fiscale, într-un raport aprobat în plen miercuri, după nouă luni de muncă. Cei doi raportori, Elisa Ferreira (S&D, Portugalia) și Michael Theurer (ALDE, Germania) ne-au spus că așteaptă schimbări pentru o competiție fiscală mai echitabilă, deși ei recunosc că nu a fost ușor să obțină răspunsuri de la multinaționale și statele membre.

Comunicat de presă 

Parlamentul își prezintă ideile despre crearea unor impozite pe profit mai corecte în Europa, într-o rezoluție votată miercuri. Deputații cer statelor membre să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele.

A. Lamassoure        

În timp ce Comisia Europeană a lansat o serie de anchete privind deciziile fiscale benefice pentru companiile multinaționale în cele 28 de state membre UE, Parlamentul European a creat o comisie specială pentru examinarea acestor tratamente ce se presupune a fi avantajoase. Președintele comisiei, Alain Lamassoure (PPE, Franța), ne-a acordat un interviu.

Articole 

Motion of censure against the Commission rejected by a large majority        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Joi, Parlamentul European a respins o moțiune de cenzură împotriva echipei Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu 461 de voturi împotrivă la 101 voturi pentru și 88 de abțineri. Moțiunea a fost depusă de 76 de deputați EFDD și neafiliați, după dezbaterea din plen privind ”Lux leaks”cu Juncker în data de 12 noiembrie. Luni a avut loc dezbaterea moțiunii.