Distribuiți această pagină: 

Articole 

Parlamentul promovează cinematografia UE și aduce în centrul dezbaterii chestiuni sociale        

În fiecare an, Parlamentul European recompensează cinematografia europeană autentică. Premiul LUX reprezintă nu numai o recunoaștere a celor mai bune filme europene, ci și un mod de a promova distribuția lor în Europa. În același timp, este un instrument de susținere a cinematografiei europene, de lansare a dezbaterii pe teme actuale politice și sociale și de reflecție asupra identității și valorilor europene.

"Toni Erdmann" by Maren Ade is the winner of the 10th edition of the LUX Film Prize        

„Toni Erdmann” a câştigat Premiul LUX anul acesta pentru modul său original de a înfăţişa un tată care vrea să se apropie mai mult de fiica sa şi, în acelaşi timp, de a evidenţia realităţile acerbe ale marilor corporaţii internaţionale. „Filme ca Toni Erdmann există numai datorită susţinerii naţionale şi europene, pentru că acestea dau o anumită libertate”, a spus regizorul Maren Ade după primirea premiului, ieri, în cadrul şedinţei de plen a Parlamentului.

Lux Prize winners with President Martin Schulz        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Co-producția germano-austriaco-română ”Toni Erdmann” a câștigat premiul LUX al Parlamentului European, ediția 2016, a anunțat Președintele Martin Schulz la ceremonia desfășurată în plen, la Strasbourg, miercuri. Filmul explorează o relație complexă între un tată și fiica sa în cultura corporatistă contemporană.

Articole 

Filmele finaliste pentru Premiul LUX 2016 vin mai aproape de tine.        

Cele trei filme care concurează pentru premiul prin care Parlamentul European promovează și susține temele sociale vor rula in mai multe cinematografe din Europa. Á peine j’ouvre les yeux (As I Open My Eyes), Ma vie de courgette (My Life As a Courgette) and Toni Erdmann sunt cele trei finaliste ale Premiului LUX 2016. Eurodeputații vor stabili câștigătorul, dar poți și tu, de asemenea, să te implici în alegerea acestuia. Află unde, când și cum îți poți vota favoritul în acest articol.

LUX        

Timp de un deceniu, Parlamentul European a promovat industria de film europeană și filmele europene care lansează dezbateri pe teme actuale politice și sociale, iar pe 10 octombrie celebrăm a zecea aniversare a Premiului LUX. O serie de activități vor marca această aniversare, inclusiv o dezbatere publică și un interviu în direct pe Facebook cu regizori de renume.

Filmele finaliste pentru Premiul LUX 2016.        

Finaliștii care concurează pentru Premiul LUX 2016 au fost anunțați: „À peine j'ouvre les yeux”, „Ma vie de courgette” și „Toni Erdmann”. Cele trei filme expun o varietate de tipuri, subiecte și abordări artistice: o mărturie a generației tinere din Tunisia, un film de animație stop-motion care portretizează viața într-un orfelinat și o tragicomedie politică ce arată cultura contemporană corporatistă.