Distribuiți această pagină: 

Articole 

Protecția datelor: pentru respectarea vieții private.        

Noile tehnologii ne permit să rămânem conectați permanent și să păstrăm contactul cu prietenii, dar aduc și riscuri la adresa vieții private. Eurodeputații lucrează încă din 2012 la reforma legislației UE în domeniul protecției datelor, pentru a asigura controlul oamenilor asupra propriilor date în lumea digitală. Parlamentul a aprobat pachetul în aprilie 2016.

Data protection keyboard        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Noile reguli UE de protecție a datelor, destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate joi de deputați. Reforma stabilește și standarde minime pentru utilizarea datelor în scopuri judiciare sau polițienești.

ITW cu eurodeputatul Moraes despre Safe Harbour.        

Supravegherea în masă de către autoritățile atât externe, cât și interne a fost în prim plan din anul 2013, când Edward Snowden a adus-o în atenția jurnaliștilor. În această săptămână, comisia pentru libertăți civile a votat cu privire la supravegherea în masă și a discutat în plen despre hotărârea Safe Harbour. Am adunat întrebări de pe pagina noastră Facebook și le-am prezentat lui Claude Moraes, deputat responsabil cu acest subiect.

Articole 

Pe fondul ultimei runde de discuţii dintre instituţiile UE, Jan Philipp Albrecht ne explică de ce crede că noua lege ar fi un puternic imbold pentru întreprinderile UE care fac afaceri online.
       

„Trebuie să avem reguli comune și un sistem juridic unic”, a spus raportorul pentru regulamentul privind protecția datelor, Jan Philipp Albrecht (Verzi/ALE, Germania), după acordul la care au ajuns statele membre privind reforma protecției datelor în UE. Acum, Consiliul și Parlamentul (care și-a adoptat deja poziția în martie 2014) pot începe discuțiile pentru un acord de compromis. Urmăriți interviul cu domnul Albrecht pentru a afla mai multe despre beneficiile pentru consumatori și companii.

Bernd Lange și Claude Moraes.        

Fluxurile de date, importanța acestora pentru economia UE și impactul asupra protecției datelor au fost în centrul dezbaterii pe 16 iunie, în cadrul unei audieri organizate de comisiile pentru libertăți civile și comerț internațional. Printre participanți s-au numărat deputați europeni, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, reprezentanți ai Comisiei Europene și experți.

Comunicat de presă 

Consimțământul PE pentru acordul comercial UE-SUA "ar putea fi pus în pericol" daca programul de supraveghere în masă al Agenției Naționale de Securitate SUA (NSA) continuă, au spus deputații miercuri în rezoluția care încheie ancheta privind programul. UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum și "acordul zonei de siguranță" privind datele private, se arată în text, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă și ilegală.

©BELGAIMAGE/EASYFOTOSTOCK/A.Stojanov        

Timpul trece foarte repede. În domeniile tehnologiei informațiilor, rețelelor de socializare și telefoanelor mobile – chiar și mai repede. Reforma regulilor UE privind protecția datelor, vechi de 20 de ani, ar fi trebuit să aibă loc de mult timp, iar recentul scandal legat de supravegherea cetățenilor de către NSA subliniază dureros acest lucru. Parlamentul European a dezbătut pe 11 martie și votează a doua zi un pachet legislativ care va aduce mai mult control și mai multă siguranță online.

Articole 

Belgian ID card        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Deputații au întărit siguranța datelor personale ale cetățenilor UE transferate către state non-UE, prin reforma legislației UE privind protecția datelor, votată miercuri. Noile reguli vor conferi persoanelor mai mult control asupra datelor lor personale și vor facilita activitatea transfrontalieră a companiilor, aceleași reguli aplicându-se în toate statele membre. PE a crescut amenzile pentru firmele care încalcă regulile, la 100 milioane de euro sau 5% din cifra globală de afaceri.

NSA logo ©BELGA/DPA/N.Armer        

Revelațiile referitoare la supravegherea în masă făcută de serviciile secrete din SUA și agenții din alte state au determinat Parlamentul European să înceapă o anchetă privind felul în care au fost afectați cetățenii europeni. Comisia pentru libertăți civile va vota astăzi un raport ce va include concluziile celor 15 audieri cu reprezentanți ai instituțiilor europene, parlamentele statelor membre, Congresul SUA, companii IT, ONG-uri și jurnaliști.

Peter Hustinx        

„Din nefericire, ne-am obișnuit cu serviciile gratuite online; acordul tacit este că, în schimbul acestora, utilizatorul trebuie să fie transparent. Trebuie să fim mai critici”, ne-a spus Peter Hustinx, de la Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor. Dumnealui trebuie să se asigure că instituțiile și organele europene respectă dreptul la viața privată și dezvoltă noi politici în domeniu. Cu ocazia Zilei protecției datelor (28 ianuarie), domnul Hustinx ne-a acordat un interviu.

Claude Moraes        

La sfârșitul lunii octombrie, deputați de la comisiile pentru libertăți civile și afaceri externe au discutat cu reprezentanți SUA, la Washington, despre acuzațiile de supraveghere în masă a cetățenilor și politicienilor europeni. Va fi afectat acordul de liber schimb UE-SUA? Am vorbit cu Claude Moraes, șeful delegației de la comisia pentru libertăți civile și raportor privind supravegherea în masă a cetățenilor UE.

Articole 

Network cables. ©BELGA/AFP/T.Coex        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanțărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzațiilor la adresa Agenției americane de securitate națională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetățenilor UE, deținute de compania belgiană SWIFT, se arată într-o rezoluție nelegislativă votată de Parlament miercuri.

©BELGA_EASYFOTOSTOCK        

Îngrijorările legate de amenințările la adresa vieții private au un loc important pe ordinea de zi a săptămânii. Luni seara, comisia pentru libertăți civile a cerut consolidarea regulilor UE privind protecția datelor și a cerut sancțiuni mai mari pentru încălcarea acestora. Miercuri, Parlamentul va decide dacă acordul SWIFT de transfer de date din UE către SUA trebuie suspendat în contextul acuzărilor de supraveghere a internetului de către autoritățile SUA.

© BELGA_MONKEY        

Supravegherea internetului de către SUA: amenințare majoră la adresa vieții private sau furtună într-un pahar cu apă? Opiniile au fost diverse în discuțiile de pe rețelele de socializare. În timp ce Parlamentul desfășoară o anchetă pentru a afla adevărul în legătură cu dezvăluirile făcute de Edward Snowden despre NSA, aflați ce au de spus oamenii afectați.

©Belga/DPA/J.Buettner        

SUA ar trebui să clarifice învinuirile de spionare a UE și a cetățenilor săi, au spus grupurile politice într-o dezbatere despre Prism pe 3 iulie. Cu toate acestea, grupurile nu au căzut de acord asupra impactului asupra acordului de liber schimb UE-SUA. O parte din deputați au arătat că înainte de a judeca trebuie să se cunoască faptele, arătând că supravegherea este necesară pentru siguranța oamenilor. Majoritatea a fost de acord că trebuie aduse la zi regulile UE privind protecția datelor.

Articole 

©BELGA-IMAGEBROKER        

Pe 24 septembrie, comisia pentru drepturi civile de la Parlamentul European a găzduit o audiere (a treia dintr-o serie de 13) despre supravegherea în masă a cetățenilor europeni. Temele cheie ale dezbaterii au fost acuzările aduse NSA în legătură cu accesarea datelor bancare UE SWIFT. La audiere au participat reprezentanți ai societății civile din SUA și experți în domeniu.

© BELGA/AFP/Scanpix/S.Lindholm        

Europa nu poate permite americanilor să spioneze cetățenii săi, de aceea este urgentă consolidarea legislației din domeniul protecției datelor, au spus deputaţii europeni de la comisia pentru libertăți civile într-o dezbatere despre recentul scandal legat de supravegherea internetului. „Regulile de protecție trebuie să se aplice tuturor companiilor care își desfășoară activitatea în UE“, a spus la Parlament comisarul pentru justiție, Viviane Reding.

Dimitrios Droutsas        

Supravegherea în masă a europenilor de către autoritățile americane a stârnit o furtună în relațiile transatlantice, în momentul începerii negocierilor pentru un acord de liber schimb UE-SUA. După scandalul Prism, recrearea unui nivel nou de cooperare între prieteni va fi dificil, cred eurodeputații. Am discutat în luna iulie despre acest lucru cu socialistul grec Dimitris Droutsas, raportor parlamentar responsabil cu procesarea transfrontalieră a datelor.

Network calbles - ©BELGA/MAXPPP/S.BELLOUMI        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Comisia pentru libertăți civile din Parlament va lansa o "investigație detaliată" a programelor SUA de supraveghere, inclusiv interceptarea locațiilor UE și alte acuzații de spionaj, prezentând rezultatele până la sfârșitul anului, se arată într-o rezoluție aprobată de Parlament joi. Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice au confirmat începerea acestei anchete. Deputații cer și mai multă protecție pentru denunțători.

Articole 

infografic        

Amenințarea vieții private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată, arată un studiu al Parlamentului. Astăzi, Europa celebrează Ziua protecției datelor, o inițiativă ce dorește sensibilizarea și protejarea oamenilor de felul în care datele personale sunt colectate și procesate. Parlamentul lucrează asupra revizuirii legislației UE privind protecția datelor, care datează din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de către companiile private sau autoritățile publice.

75% dintre cetățenii europeni cred că ar trebui să poată șterge informații personale stocate pe un site web ori de câte ori doresc acest lucru (Eurobarometru).        

Câteodată se întâmplă să te îndrăgostești, să te enervezi sau să te îmbeți și vrei ca toată lumea să afle. Așa că spui pe Facebook. Ești invitat sau și se impune, pentru a te înscrie, să dai date personale: nume, adresă, număr de telefon. Publici date personale fără să te gândești prea mult. Dar ce se întâmplă când nu mai vrei ca aceste informații să fie accesibile pentru toată lumea?

Cum puteți fi mai în siguranță online        

Parlamentul European lucrează la consolidarea protecției datelor personale ale cetățenilor UE online. Dar chiar și astăzi sunt lucruri pe care le puteți face pentru a evita furtul de identitate și pentru a limita accestul la lucruri care doriți să rămână intime.

Data protection        

Pachetul de legi privind protecția datelor este o inițiativă ambițioasă care dorește aplicarea dreptului fundamental la viața privată la peisajul tehnologic în continuă schimbare. Legislația abordează, printre altele, dreptul la ștergerea datelor, necesitatea unui consimțământ explicit pentru folosirea datelor personale și practica prevederii comportamentului unei persoane pe baza analizelor automate.

Articole 

RO        

Astăzi serbăm a opta Zi europeană a protecției datelor. Deputații europeni lucrează asupra reformei legislației UE în domeniu, care are scopul de a oferi siguranță datelor europenilor online. Un studiu recent arată că 76% din aceștia consideră că datele lor nu sunt în siguranță în mâinile companiilor private. Infograficul de față vă oferă mai multe informații despre comportamentele și îngrijorările noastre online.