Viața privată pe internet: pentru o mai bună protecție

Câteodată se întâmplă să te îndrăgostești, să te enervezi sau să te îmbeți și vrei ca toată lumea să afle. Așa că spui pe Facebook. Ești invitat sau și se impune, pentru a te înscrie, să dai date personale: nume, adresă, număr de telefon. Publici date personale fără să te gândești prea mult. Dar ce se întâmplă când nu mai vrei ca aceste informații să fie accesibile pentru toată lumea?

75% dintre cetățenii europeni cred că ar trebui să poată șterge informații personale stocate pe un site web ori de câte ori doresc acest lucru (Eurobarometru).
75% dintre cetățenii europeni cred că ar trebui să poată șterge informații personale stocate pe un site web ori de câte ori doresc acest lucru (Eurobarometru).

Parlamentul European a abordat de multe ori protecția datelor personale, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Înainte de Ziua europeană a protecției datelor (28 ianuarie 2012), am cerut eurodeputatei Birgit Sippel (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Germania) de la comisia pentru libertăți civile să ne vorbească pe marginea unor cifre Eurobarometru despre activitatea eurodeputaților în acest domeniu și despre propunerea Comisiei Europene de reformare a regulilor privind protecția datelor.


Era digitală implică cerințe noi


În iulie 2011, Parlamentul European a salutat intenția Comisiei Europene de a redacta un nou regulament pentru protejarea datelor și de a introduce o nouă politică pentru procesarea datelor personale în poliție și cooperarea juridică în materie penală. Dreptul de a fi uitat este un punct comun al abordărilor Parlamentului European și Comisiei.


74% dintre europeni văd în divulgarea de informații personale un aspect din ce în ce mai important al vieții moderne (Eurobarometru). Conform eurodeputatei Birgit Sippel, „directiva din 1995 privind protecția datelor - încă în vigoare - nu mai îndeplinește cerințele erei digitale și trebuie adaptată. Avem nevoie de reguli care să ne garanteze un nivel înalt de protecție, fără restricționarea inutilă a libertății de opinie sau informare“.


Dreptul de a fi uitat


75% dintre cetățenii europeni cred că ar trebui să poată șterge informații personale stocate pe un site web ori de câte ori doresc acest lucru (Eurobarometru). „Dreptul de a fi uitat trebuie garantat pentru toți cetățenii europeni, datele trebuie șterse în momentul în care nu mai sunt motive ca acestea să fie stocate. De aceea, este foarte important ca persoanele vizate să știe cu ce scop, pe ce perioadă, când și de către cine sunt stocate și procesate datele lor personale. Acest drept trebuie asigurat pentru cetățenii europeni nu numai în UE, ci și în afara acesteia“, ne-a spus doamna Sippel.


67% dintre europeni nu sunt conștienți de existența unei autorități publice naționale responsabile cu protejarea drepturilor lor privind datele personale (Eurobarometru). Doamna Sippel ne-a arătat că aceste autorități au reguli diferite, iar standardele minime UE nu sunt implementate în același fel. De aceea, Parlamentul European salută propunerea Comisiei de consolidare a autorităților naționale pentru protecția datelor.