Distribuiți această pagină: 

Parlamentul a aprobat pe 16 aprilie noi norme UE, care vor îmbunătăți drepturile lucrătorilor din domeniul economiei activităților mărunte („gig”) și vor asigura condiții mai bune de muncă.

Deputații europeni urmează să voteze privind acordul provizoriu încheiat cu miniștrii UE referitor la noile drepturi minime pentru toți angajații. Această legislație acordă noi drepturi angajaților cu contracte de muncă atipice și celor ce au locurile de muncă neobișnuite, precum lucrătorii independenți sau angajații pe termen scurt, fenomen ce este cunoscut la nivelul forței de muncă drept „gig economy” sau economia activităților mărunte.


Noile norme urmăresc să protejeze lucrătorii prin asigurarea unor condiții de lucru mai transparente și mai previzibile, cum ar fi durata perioadei de probă, programul de lucru și dreptul la formare obligatorie gratuită.


Normele prevăd, de asemenea, că angajatorii nu ar trebui să interzică unui lucrător să se angajeze la un alt loc de muncă în timpul său liber și solicită ca angajatorii să ofere din timp (într-o săptămână) informații esențiale despre responsabilitățile angajaților privind condițiile de lucru. Acesta este un pas important în politica socială a UE.


Aflați mai multe despre noile reguli din infographic.


Măriți această imagine: Noile drepturi ale UE în ceea ce privește locurile de muncă atipice și lucrătorii din domeniul economiei gig.  
Noile drepturi ale UE în ceea ce privește locurile de muncă atipice și lucrătorii din domeniul economiei gig.        
Noile drepturi ale UE în ceea ce privește locurile de muncă atipice și lucrătorii din domeniul economiei gig.  

Schimbările fundamentale la nivelul forţei de muncă, precum digitalizarea în creștere și crearea de noi modele de afaceri în care pozițiile temporare și contractele cu lucrătorii independenți pentru angajamente pe termen scurt sunt din ce în ce mai comune (așa-numita gig economy), au dus la apariția de locuri de muncă nestandardizate.


În 2016, unul din patru contracte de muncă era pentru forme atipice de lucru. Piața forței de muncă necesită contracte flexibile, însă flexibilitatea trebuie combinată cu o protecție minimă.

Criterii utilizate pentru a descrie statutul de lucrător: 
  • o persoană ce oferă anumite servicii pentru o anumită perioadă de timp, sub îndrumarea unui alt individ în schimbul unei remunerații, 
  • oricine lucrează 3 ore pe săptămână și 12 ore, în medie, pe o perioadă de 4 săptămâni. 

Noile norme ar proteja: muncitorii interni, temporari, ce lucrează pe bază de vouchere, lucrătorii pe platforme, precum și stagiarii, cu condiția ca aceștia să îndeplinească criteriile de mai sus. Lucrătorii independenți ce nu depind de un angajator ar fi excluși de la noile reguli.


Pașii următori


Normele trebuie să fie aprobate și de miniștrii UE înainte să intre în vigoare. După aprobarea Consiliului, statele membre au la dispoziție trei ani pentru a transpune regulile în legislația națională.


Mai multe despre ce face UE pentru drepturile lucrătorilor


UE lucrează continuu la îmbunătățirea condițiilor de muncă. În 2019, Parlamentul European a susținut noi reguli pentru a ajuta părinții și îngrijitorii care lucrează să-și echilibreze mai bine viața profesională cu cea de familie. De asemenea, a fost adoptată o reformă pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor detașați.


UE a stabilit, de asemenea, norme privind orele de muncă, sănătatea și siguranța la locul de muncă și securitatea socială pentru cazurile în care cineva lucrează într-un alt stat membru.