Distribuiți această pagină: 

Articole 

Joi seara, șefii statelor UE, reuniți la Consiliul European, au discutat despre strategia UE față de Rusia        

Relațiile UE-Rusia au fost întotdeauna tensionate, dar s-au deteriorat și mai mult odată cu implicarea Moscovei în bombardamentele din Alep. Joi seara, șefii statelor UE, reuniți la Consiliul European, au discutat despre strategia UE față de Rusia. Deputații au condamnat ferm rolul jucat de Rusia în Siria și au cerut o „reevaluare critică” a relațiilor UE cu această țară. Citiți în cele ce urmează o prezentare a poziției pe care o are Parlamentul în legătură cu această chestiune.

Articole 

SEDE commission meeting - Deterioration of the security situation in the East of Ukraine, in particular around Avdiivka -with Deputy Prime Minister of Ukraine Ivanna Klympush-Tsintsadze        

Pe fondul temperaturilor de -20°C, oamenilor din estul Ucrainei le-au fost întrerupte alimentarea cu energie electrică, cu apă şi încălzire după ce rebelii pro-ruşi au reluat focurile şi au început să bombardeze zona, săptămâna trecută. Aceasta nu este doar o urgenţă umanitară izolată, ci are implicaţii în ceea ce priveşte securitatea Europei şi contrazice principiile de bază ale UE. Pentru acestea, Parlamentul este pregătit să reacţioneze.

Interviu cu P. Cox        

„Nevoile Ucrainei nu s-au diminuat, însă din cauza urgenței altor evenimente, acest subiect a fost îndepărtat de atenția publicului”, afirmă fostul președinte al Parlamentului, Pat Cox, într-un interviu acordat înaintea conferinței privind bunele practici parlamentare, din 29 februarie-2 martie. „Săptămâna Ucrainei”, la care participă o delegație de 40 de parlamentari ucraineni, are loc după semnarea unui memorandum între Parlamentul European și cel ucrainean, în iulie 2015.

De la Revoluția Portocalie la Euromaidan și la acordul de pace de la Minsk II        

La mai mult dedoi ani de când protestele în masă Euromaidan au dus la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici de la putere, Ucraina este încă la răscruce între război și pace, între corupție și reformă. Intrarea în vigoare a zonei de liber schimb între Uniunea Europeană și Ucraina la 1 ianuarie 2016 a fost o piatră de hotar în relațiile dintre cele două părți.

Men push a cart over the destroyed Putilovka bridge near Donetsk airport on March 21, 2015.        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Deputații au aprobat miercuri împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenționează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta reechilibrarea pe termen scurt a balanței de plăți. UE va lua cu împrumut acești bani din surse externe și îi va împrumuta Ucrainei la aceeași dobândă. Împrumutul va fi condiționat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.

Articole 

MEP Landsbergis        

Relațiile dintre UE și Rusia au fost în centrul dezbaterii astăzi, la Strasbourg. Deputații europeni vor vota mâine un raport privind starea relațiilor UE-Rusia. Raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, Lituania) ne-a vorbit într-un interviu despre interdicția recentă de intrare pe teritoriul rus impusă politicienilor și oficialilor UE și impactul sancțiunilor împotriva Rusiei.

European Parliament ratifies EU-Ukraine Association Agreement        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Marți la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere UE – Ucraina, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Simultan, Acordul a fost ratificat și de Parlamentul ucrainian la Kiev. Acordul va crea o asociere politică cuprinzătoare și o integrare economică între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață.

©Belga/AFP/V.Drachev        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Rusia trebuie să își retragă imediat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean, spun deputații într-o rezoluție adoptată joi. Ei condamnă "actul de agresiune de invadare a Crimeei", considerându-l o încălcare a dreptului internațional și declară planurile Crimeei de a organiza un referendum pentru aderarea sa la Rusia ca fiind ilegale, atenționând că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare la securitatea UE.

Articole 

The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Parlamentul European salută semnalele de speranță privind pacea în Ucraina, precum și ratificarea recentă a acordului de asociere UE-Ucraina. Ei sunt, însă, îngrijorați de intențiile reale ale Rusiei în ”războiul hibrid” nedeclarat. În rezoluția adoptată joi, Parlamentul cere UE să se opună Rusiei și să crească ajutorul acordat fermierilor europeni afectați de embargou.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vizitat Piața Maidan, în Kiev.        

„Nu putem sta deoparte, indiferenți, în timp de principiile fondatoare ale comunității internaționale sunt încălcate”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul unei vizite la Kiev, vineri. „Am fost de acord asupra regulilor pe care statele trebuie să le respecte și aceste reguli se aplică tuturor”, a adăugat dumnealui. Domnul Schulz s-a întâlnit cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și cu președintele Petro Poroșenko.

Interview with Pawel Kowal        

Summit-ul de la Vilnius privind Parteneriatul estic ar putea reprezenta un eveniment important în relațiile UE-Ucraina, ambele părți sperând semnarea acordului de asociere. Înainte ca Pat Cox și Aleksander Kwasniewski să își prezinte raportul privind cazul Timoșenko în fața Conferinței Președinților, polonezul Paweł Kowal de la Conservatorii și Reformiștii Europeni, președintele delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina, ne-a acordat un interviu.

Othmar Karas        

Statele UE au relansat discuții privind pacea cu Rusia și Ucraina pentru a împiedica deteriorarea situației din regiune. Luni, deputații europeni de la comisia pentru afaceri externe au discutat despre acest lucru cu președintele comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Dumei, Alexei Pușkov. Othmar Karas, președintele delegației PE pentru relațiile UE-Rusia ne-a acordat un interviu.

People hold Ukrainian flags as they gather in front of the parliament in Kiev        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Aproximativ 98% din taxele vamale pe care exportatorii ucrainieni de fier, oțel, produse de fermă și utilaje le plătesc la granițele UE vor fi eliminate ca urmare a unei propuneri sprijinite de Parlamentul European joi. Această măsură unilaterală va contribui la întărirea economiei Ucrainei, prin economisirea de către producători și exportatori a 487 de milioane de euro pe an.

Ucraina        

Evenimentele dramatice din Ucraina, care s-au soldat cu 80 de morți și au dus la înlăturarea de la putere a președintelui Ianukovici, au schimbat țara, iar UE ar trebui să susțină democrația, au spus deputații europeni în plen, pe 26 februarie. Vorbitorii au lăudat ucrainenii pentru curajul lor și au arătat că aceștia trebuie să poată hotărî viitorul propriei țări.

Debate on Ukraine        

UE nu ar trebui să îi ignore pe ucrainenii care protestează împotriva deciziei propriului guvern de la amâna semnarea acordului de asociere cu UE, au spus deputații europeni în cadrul unei dezbateri privind situația din Ucraina. O parte din deputați au arătat că decizia Ucrainei de a nu semna acordul este un eșec pentru politica externă a UE și o victorie a Rusiei.

©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov        

Ce se poate face pentru rezolvarea crizei din Ucraina? Lideri politici din întreaga lume au dezbătut felul în care trebuie abordată Rusia în legătură cu țara divizată și felul în care poate fi împiedicată extinderea conflictului. Președintele delegației parlamentare pentru relațiile UE cu Rusia, Knut Fleckenstein (S&D, Germania), și președintele delegației parlamentare pentru relațiile UE cu Ucraina, Paweł Kowal (CRE, Polonia), ne-au acordat un interviu.