Deputații europeni cer sprijin pentru democrația din Ucraina

Evenimentele dramatice din Ucraina, care s-au soldat cu 80 de morți și au dus la înlăturarea de la putere a președintelui Ianukovici, au schimbat țara, iar UE ar trebui să susțină democrația, au spus deputații europeni în plen, pe 26 februarie. Vorbitorii au lăudat ucrainenii pentru curajul lor și au arătat că aceștia trebuie să poată hotărî viitorul propriei țări.

Ucraina
Dezbatere privind Ucraina (de la stânga la dreapta: comisarul Füle, deputații J. Salafranca, H. Swoboda, G. Verhofstadt, R. Harms, R. Czarnecki, H. Scholz, J. Kurski, A. Severin) - ©European Union 2014 - EP

Vorbind în numele Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, comisarul pentru extindere, Štefan Füle, a subliniat trei elemente care au putea forma o soluție de durată: o reformă constituțională cuprinzătoare, un guvern nou și alegeri corecte.


„A durat trei luni până au scăpat de președintele Ianukovici, dar stabilitatea țării și redresarea economiei vor dura mai mult”, a spus eurodeputatul José Ignacio Salafranca (PPE, Spania). „UE trebuie să conducă o conferință a donatorilor internaționali cu SUA, Rusia, FMI și alții”, a adăugat dumnealui.


Domnul Hannes Swoboda (S&D, Austria) a cerut reforme în Ucraina, adăugând că este vorba de „un proces pas cu pas, care trebuie să înceapă acum”, la sfârșitul căruia va fi posibilă aderarea la UE. Dumnealui a cerut Rusiei să „încerce să se împrietenească și cu poporul din Ucraina, nu numai cu oligarhii”.


Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) a spus că protestele nu au fost împotriva Rusiei, ci împotriva „escrocilor și oligarhilor” care se aflau la putere în Ucraina. Dumnealui a adăugat că UE ar fi putut lansa sancțiunile mai devreme și a cerut facilitarea vizelor pentru ucraineni.


„Poporul ucrainean are sprijinul și angajamentul nostru și aceasta vor și apreciază ucrainenii”, a spus doamna Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania).


„Nu trebuie să fim surzi la bătaia Ucrainei la poarta Europei și trebuie să spunem clar că în viitor va fi un loc pentru Ucraina în UE”, a spus polonezul Ryszard Czarnecki (Conservatorii și Reformiștii Europeni).


Conform domnului Helmut Scholz (GUE/NGL, Germania), „schimbul de putere de la Kiev pare să se fi derulat așa cum se dorea, dar conflictul social care a deșirat Ucraina ani de zile este departe de a fi depășit”.


Jacek Kurski (EFD, Polonia) a criticat reacția UE la criza din Ucraina, spunând că a fost „foarte slabă”, în timp ce Rusia a acționat „foarte puternic”.


Adrian Severin (NI, România) s-a concentrat pe provocările imediate cărora trebuie să le facă față Ucraina: „evitarea anarhiei, a falimentelor bancare și a scindării statului”. „Toate celelalte priorități, indiferent de cât de justificate și legitime ar fi, sunt de importanță secundară”, a adăugat dumnealui.